GREEN ECONOMY

Αποκαλυπτήρια για το νέο «Εξοικονομώ»

Στα 500 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος- 40-70% τα ποσοστά επιδότησης

Αποκαλυπτήρια για το νέο «Εξοικονομώ»

Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου «Εξοικονομώ» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που εμφανίζεται σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που «έτρεξε» την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.  

Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ.

Αναπροσαρμοσμένα θα είναι τα ποσοστά επιδότησης,  καθώς και το μέγιστο όριο επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του “MR” τα ποσοστά επιδότησης θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν στο 70-75% για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά, ενώ στο προηγούμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το μέγιστο ποσοστό επιδότησης άγγιζε το 90%.  «Πλαφόν» στα 30.000 ευρώ τίθεται και για τον μέγιστο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ανά αίτηση. Αλλαγές υπάρχουν και στις επιλέξιμες δαπάνες, καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης, που είχαν συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιδοτείται πλέον η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά), αναβάθμιση ανελκυστήρων κλπ.  Η έμφαση επιστρέφει στις «παραδοσιακές» παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών (Αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμισης συστημάτων θέρμανσης/ψύξης κλπ.)

Όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα προγράμματα, το ύψος της επιδότησης κάθε δικαιούχου θα καθορίζεται από την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται με βάση το ατομικό ή οικογενειακό του εισόδημα. Σε σχέση με τις εισοδηματικές κατηγορίες των προηγούμενων προγραμμάτων, προστίθεται μια νέα κατηγορία  για τα ευάλωτα νοικοκυριά (που θα λάβουν τη μεγαλύτερη επιχορήγηση), στην οποία θα ενταχθούν δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ. Χαμηλώνει παράλληλα και η «οροφή» για την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία που μπορεί να λάβει επιχορήγηση, καθώς το όριο των 120.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα που προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται στα 70.000 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των ποσοστών επιδότησης, του μέγιστου προϋπολογισμού παρεμβάσεων και των εισοδηματικών κατηγοριών έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα. Το ΥΠΕΝ  επιδιώκει οι ωφελούμενοι να φτάσουν τους 50.000,  ενώ στα προγράμματα που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα (Α’ και Β΄ κύκλος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»- «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά ανήλθαν σε 100.000 περίπου.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, εγκαταλείπεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων (First In First Out-FIFO) –που είχε προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες- και αντικαθίσταται από συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης με ενεργειακά πρωτίστως αλλά και κοινωνικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας, η αρχική ενεργειακή κλάση του κτιρίου, η παλαιότητά του, οι βαθμοημέρες και το εισόδημα του δυνητικά ωφελούμενου. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες και κάθε ένα από τα κριτήρια θα έχει συγκεκριμένο βάρος.  

Επιλέξιμες για το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι οι νόμιμα υφιστάμενες κύριες κατοικίες που κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη και παραμένει ως βασικό κριτήριο η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον 3 κατηγορίες. Ο προϋπολογισμός θα κατανέμεται κατά νομό και όχι ανά περιφέρεια όπως στα προηγούμενα προγράμματα. Θα υπάρχει δικαίωμα υποβολής μιας αίτησης ανά ωφελούμενο, ενώ δεν θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα οι κατοικίες που έχουν ενταχθεί στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ή στο «Εξοικονομώ -Αυτονομώ». Τέλος, στο νέο πρόγραμμα εντάσσεται για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και το κόστος της θα επιδοτείται

Η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η πλατφόρμα «υποδοχής» των αιτήσεων θα ανοίξει εντός του φθινοπώρου. Η πλατφόρμα  υποβολής των αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή αρκετό διάστημα (τουλάχιστον 1 μήνα), ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News