GREEN ECONOMY

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πράσινο φως για φωτοβολταϊκά 200 ΜW στη Δυτ. Μακεδονία

Έρχονται και άλλοι διαγωνισμοί για μεγάλα έργα φέτος - Στα 500 ΜW η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του 2022

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Πράσινο φως για φωτοβολταϊκά 200 ΜW στη Δυτ. Μακεδονία

Ακόμα μια από τις εμβληματικές επενδύσεις της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW, εισέρχεται στη γραμμή αφετηρίας, μετά από το «πράσινο» φως που έδωσε η Βουλή στη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του αναδόχου που είναι ο όμιλος MYTILINEOS. Πρόκειται για το δεύτερο mega-φωτοβολταϊκό στην περιοχή που μπαίνει στις «ράγες», μετά από τον σταθμό ισχύος 204 MW των ΕΛΠΕ  στην Κοζάνη.

Το έργο αποτελεί «ορόσημο» για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσον αφορά στον σχεδιασμό της για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2022.  Σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα αναμένεται να περατωθεί και το φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW της ΔΕΗΑΝ  στη Μεγαλόπολη. Οι εργασίες για το έργο αυτό θα ξεκινήσουν φέτος, μετά την ανακήρυξη του αναδόχου τον Ιούλιο (στον σχετικό διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν «κατεβεί» οκτώ όμιλοι). «Στο τέλος του επόμενου έτους θα έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 500 MW, θα έχουμε δηλαδή πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα στον δρόμο για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου μας για “πράσινη» ισχύ 1,5 GW», σημειώνουν μιλώντας στο «MR» αρμόδιες πηγές, που προσθέτουν ότι «Η ΔΕΗΑΝ θα προκηρύξει διαγωνισμούς και για άλλα μεγάλα έργα μέσα στο 2021».

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι προϋπολογισμός του φωτοβολταϊκού της Πτολεμαΐδας διαμορφώθηκε στα 83,7 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά) καθιστώντας το έργο ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.  Υπογράμμισε επίσης ότι  η τιμή της αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας -49,11 ευρώ/MWh- που προέκυψε από τη δημοπρασία της ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2020 και είναι η χαμηλότερη ιστορικά  που έχει προκύψει από ανταγωνιστική διαδικασία- είναι «εξαιρετικά συμφέρουσα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους πολίτες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνος Μαύρος από την πλευρά του ανέφερε –μεταξύ άλλων- ότι το τελικό κόστος του έργου αποτελεί την καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Μετά από την έγκριση της Βουλής, η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ΔΕΗΑΝ αποτελεί μέρος ενός cluster τριών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, το μεγάλο πάρκο των 200 MW και δυο «μικρά», ισχύος 15 MW το καθένα. Το πρώτο από τα δύο 15άρια του συμπλέγματος έχει ήδη ολοκληρωθεί (ΜΕΤΚΑ), ενώ  σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση του δεύτερου από την ανάδοχο ΤΕΡΝΑ.

Όσον αφορά στην πρόοδο του project των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πρόσφατα η εταιρεία, οι κατασκευαστικές εργασίες εξελίσσονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην περιοχή της Κοζάνης. Τα έργα μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 20%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες εγκατάστασης του μηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Ανάδοχος του έργου είναι η γερμανική Juwi και η εμπορική του λειτουργία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου-μαμούθ, ισχύος 1,15 GW, βρίσκεται στην καρδιά και του «White Dragon”, του project παραγωγής πράσινου υδρογόνου που –όπως όλα δείχνουν- θα είναι ένα από τα έργα που θα «κατέβουν» στην ελληνική πρόσκληση για το ευρωπαϊκό IPCEI  «Υδρογόνο».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει παραθέσει η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Καλλιόπη Κυριακίδου, υπάρχουν καταγεγραμμένα –σε διάφορα στάδια- φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος άνω των 11 GW, τα οποία προγραμματίζονται να αναπτυχθούν σε έκταση 253.810. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουν όλα τα έργα από το στάδιο της κατασκευής στο στάδιο της υλοποίησης.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News