MYTILINEOS - ΣΥΝΕΔΡΙΟ NET ZERO ACTION

Χέρι- χέρι πράσινη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

Κίνητρα για τη μετάβαση στο νέο, μη επιδοτούμενο περιβάλλον για τις ΑΠΕ, θα δώσει η Πολιτεία

Χέρι- χέρι πράσινη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα

Το μεγάλο «στοίχημα» του πώς μπορεί να συνδυαστεί η «πράσινη» μετάβαση και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών -ιδίως των ενεργοβόρων- και την διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας σε προσιτά επίπεδα ανέδειξε το διαδικτυακό συνέδριο NET ZERO ACTION που διοργάνωσε χθες η Mytilineos. Επί τάπητος τέθηκε επίσης η αυξημένη έμφαση που δίνεται πλέον διεθνώς στις επιδόσεις των εταιρειών με βάση τους δείκτες ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των καλών πολιτικών για το κλίμα και της κερδοφορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου. Η εταιρεία δεσμεύεται για τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 30% ως το 2030 -σε σχέση με το 2019- και την επίτευξη ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2050. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού που διατρέχει και τους τέσσερις βασικούς κλάδους δραστηριότητας (έργα βιώσιμης ανάπτυξης, ηλεκτροπαραγωγή, μεταλλουργία, έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας). Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος σε 3 χρόνια η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και φυσικό αέριο θα «ισοσκελιστεί», αφού και τα δυο χαρτοφυλάκια θα έχουν εγκατεστημένη ισχύ 2.000 MW έκαστο. Κεντρική επιδίωξη είναι και η παραγωγή πράσινου αλουμινίου (με χρήση ενέργειας αποκλειστικά από ΑΠΕ) έως το 2030.

«Νιώθουμε την πίεση της κοινωνίας -ιδίως εν μέσω της πανδημίας που απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό προϋποθέτει ένα καλύτερο πλανήτη. Γι΄αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε, προβλέποντας ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μυτιληναίος θέτοντας τους δείκτες ESG στο επίκεντρο των στρατηγικών της.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς ανάγκη και υποχρέωση για την Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την μείωση του κόστους της ενέργειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας. «Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον άνθρακα όχι μόνο επειδή είναι βρώμικος, αλλά και ακριβώς. Καταλύτης για τη μετάβαση είναι οι ΑΠΕ, με το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα».

Η ίδια υπογράμμισε ότι παρότι μετά από δεκαετίες επιδοτήσεων, μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί ότι οι ΑΠΕ είναι ακόμα ακριβές, το κόστος τους έχει μειωθεί δραστικά, επικαλούμενη διεθνή στοιχεία που δείχνουν ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 81% την τελευταία 10ετία και της αιολικής κατά 49%. Ανέφερε ότι θα υπάρξει νέο σχήμα ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις ΑΠΕ για την επόμενη τετραετία (δια του οποίου θα δημοπρατηθεί συνολική ισχύς 2,1GW για αιολικά και φωτοβολταϊκά), παράλληλα όμως η Πολιτεία θα δώσει κίνητρα για μια γρήγορα και ασφαλή μετάβαση στο νέο, μη επιδοτούμενο περιβάλλον για τις ΑΠΕ, με χρήση εργαλείων όπως τα PPA που θα προσφέρουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η κ. Σδούκου έκανε ειδική μνεία τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ, καταλήγοντας ότι για την επίτευξη των στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ ρολο-κλειδί θα έχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μοχλεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Περί τα 6,2 δις. ευρώ θα μπουν σε πράσινες επενδύσεις μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα πέντε χρόνια», κατέληξε.

Για μια «χρυσή πυραμίδα» που έχει το κλίμα στην κορυφή της και την ενέργεια και την ανταγωνιστικότητα στη βάση της μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σημειώνοντας ότι η στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συμβαδίσει με τη στρατηγική για την τόνωση της βιομηχανίας και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας με προσιτές τιμές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Target Model λειτουργεί ανταγωνιστικά, ότι επενδύουμε επαρκώς στις ενεργειακές υποδομές -συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων με άλλες χώρες- ότι έχουμε σωστή φορολογική και αξιοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες για να έχουμε μια μετάβαση με προστιθέμενη αξία», είπε. Τόνισε επίσης ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στην άκρη της Ευρώπης δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο «carbon leakage» για πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορεί να βγουν ενισχυμένες από την Πράσινη Συμφωνία, αλλά δεν θα συμβεί αυτόματα. Πρέπει να το κερδίσουμε !»

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα Ιωάννης Καλτσάς είπε ότι η ΕΤΕπ επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται σε κλιματικές δράσεις και περιβαλλοντική αειφορία στο 50% έως το 2025 και να «ξεκλειδώσει» τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις στους δυο αυτούς τομείς από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς έως το 2030. « Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα στοχεύει στη συνέχιση της συνεργασίας της με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και επιχειρήσεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το πρόσφατα υιοθετημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο ESG μπορεί να επηρεάσει θετικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την ανταγωνιστικότητα της χώρας» σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης περιέγραψε το Σχέδιο Δράσης για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων που θα ενισχύουν την ορατότητα και την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά κεφαλαίου μέσω της υιοθέτησης κριτηρίων  ΕSG. Πέρυσι το ΧΑ εκπόνησε μελέτη για το βαθμό συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα εν λόγω κριτήρια και φέτος στοχεύει -μεταξύ άλλων- στη στήριξη των εταιρειών που θέλουν να εκδώσουν «πράσινα» ομόλογα.

Τέλος, την πολιτική διάσταση της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, που είπε μεταξύ άλλων ότι «Μετά την εκλογή του κ. Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ,  η συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ μπορεί να ανασυγκροτήσει τη Δύση ως στρατηγική οντότητα με σημαία την κλιματική αλλαγή, έναντι άλλων μεγάλων διεθνών παικτών όπως η Κίνα. Όσο για την Ελλάδα, δεν αρκεί η πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή. Επείγει, με αφορμή και το Ταμείο Ανάκαμψης, η σε βάθος εξειδίκευση των στόχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσαρμογή της τουριστικής υποδομής στα νέα δεδομένα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη σχέση μας με τον χρόνο, τη φύση και την Ιστορία. Επηρεάζει συνεπώς και τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, γιατί είναι πλέον περιορισμένος ο χρονικός ορίζοντας της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων».

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News