Green Economy Τετάρτη 17/02/2021, 13:53
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Νέα επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από την Ford

Στόχος η πώληση αποκλειστικά ηλεκτρικών Ι.Χ. έως το 2030

Νέα επένδυση 1 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από την Ford

Την πλήρη αναδιάταξη των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων ανακοίνωσε η Ford Motor, η οποία έως το τέλος της δεκαετίας επιθυμεί να αποσύρει πλήρως τα συμβατικά Ι.Χ., προωθώντας αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την έναρξη επένδυσης, ύψους 1 δισ. δολαρίων, στο εργοστάσιο που διατηρεί στη Γερμανία, στην πόλη της Κολωνίας. Στόχος είναι η παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων σε βάθος διετίας.

«Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να στραφούμε στην ηλεκτροκίνηση» δήλωσε ο επικεφαλής της Ford στην Ευρώπη, Στιούαρτ Ρόλεϊ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο συνολικός στόλος των επιβατικών Ι.Χ. της εταιρείας θα είναι ηλεκτροκίνητος έως το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα επένδυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, επέρχεται στον απόηχο της σημαντικής οπισθοχώρησης της Ford από την περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια προέβη στο κλείσιμο πέντε εργαστηρίων και στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 10.000.

Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει στην 9η θέση παγκοσμίως, με βάση τις πωλήσεις, «χάνοντας» δύο θέσεις από τις Toyota Motor και Fiat Chrysler.

Πέραν της επένδυσης στην ηλεκτροκίνηση, όπου θα διατεθούν περισσότερα από 22 δισ. δολάρια έως το 2025, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει θέσει ως στόχο και τον μηδενισμό του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, η Ford έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας με την Volkswagen, με τις δύο εταιρείες να συμμετέχουν σε κοινό project για την ανάπτυξη τόσο της ηλεκτροκίνησης όσο και της αυτόνομης οδήγησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News