Green Economy Τρίτη 12/01/2021, 12:42
ΚΙΝΑ

Δάνειο – μαμούθ για την στήριξη της ηλεκτροκίνησης στην Xpeng

Πιστωτική γραμμή 12,8 δισ. γουάν ή αλλιώς 1,98 δισ. δολαρίων

Δάνειο – μαμούθ για την στήριξη της ηλεκτροκίνησης στην Xpeng

Πιστωτική γραμμή 12,8 δισ. γουάν ή αλλιώς 1,98 δισ. δολαρίων εξασφάλισε η κινεζική Xpeng, η οποία στηρίζεται από την Alibaba με στόχο την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Το δάνειο – μαμούθ υπεγράφη με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, όπως οι κρατικές Bank of China, China Construction Bank και Agricultural Bank of China, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει τις προσπάθειες της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο από τις παραπάνω τράπεζες είχαν συμμετάσχει και στη δανειοδότηση της Tesla για την ανάπτυξη του νέου εργοστασίου στη Σαγκάη, το 2019.

Τον Ιούλιο του 2020, παράλληλα, οι κινεζικές τράπεζες είχαν ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 10,4 δισ. γουάν στη Nio, προκειμένου η τελευταία να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών Ι.Χ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κίνας, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι κρατικά, προτιμούν να διατηρούν ανοιχτές τις «κάνουλες» της δανειοδότησης κυρίως για τις κρατικές εταιρείες.

Αυτό καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση των ιδιωτικών εταιρειών σε πηγές χρηματοδότησης, εκτός να καταφέρουν να πείσουν τις τράπεζες ότι έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News