Green Economy Τετάρτη 17/04/2024, 21:08
GREEN ECONOMY

OOC-9: Με την ενεργό συμμετοχή όλων η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας στις παράκτιες περιοχές

OOC-9: Με την ενεργό συμμετοχή όλων η ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας στις παράκτιες περιοχές

Με κεντρικό μήνυμα την ενεργό συμμετοχή όλων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του πλανήτη, όπως είναι η προστασία της θαλάσσιας ζωής, η διαχείριση θαλάσσιων πόρων, κ.ά., η Ελλάδα φιλοξένησε, με μεγάλη επιτυχία, το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9).

Η Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα (είχε προηγηθεί στις 15 Απριλίου 2024 το “Our Ocean Youth Leadership Summit), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων της παγκόσμιας, πολιτικής ηγεσίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Σύνεδροι από 120 και πλέον χώρες συμμετείχαν στις εργασίες του OOC-9, ανταλλάσσοντας απόψεις και τεχνογνωσία και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη.

Ως διοργανώτρια χώρα, η Ελλάδα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς (Βιώσιμος Τουρισμός σε Παράκτιες Περιοχές και Νησιά, Πράσινη Ναυτιλία, Μείωση της Θαλάσσιας Ρύπανσης από Πλαστικά και Μικροπλαστικά και Πράσινη Μετάβαση στη Μεσόγειο). Στο πλαίσιο της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν δεκάδες, παράλληλες εκδηλώσεις, με θεματολογία από τους έξι τομείς δράσης που εστιάζει κάθε OCC (Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία, Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Ναυτική Ασφάλεια, Βιώσιμη Αλιεία και Θαλάσσια Ρύπανση).

Στο πλαίσιο του OOC-9 το Έργο “LIFE-IP AdaptInGR” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδιοργάνωσε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων side event, με τίτλο: «Βιώσιμες Λύσεις για την Επιτάχυνση της Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και την Ενίσχυση της Κλιματικής Ανθεκτικότητας στις Παράκτιες Περιοχές» (“Sustainable Solutions to Accelerate Climate Adaptation and Build Climate Resilience in Coastal Areas”), το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, στην αίθουσα Book Castle του ΚΠΙΣΝ.

Το side event τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας σε μία εποικοδομητική συζήτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Δημοκρατίας των Μαλδιβών, κ. Χασάν Μοχάμεντ, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Κυριάκος Κακούρης. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Αναπληρώτρια Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), κυρία Φαμπρίτσια Λαπεκορέλα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News