Green Economy Τετάρτη 28/02/2024, 10:50
GREEN ECONOMY

Apple: Εγκαταλείπει την 10ετή προσπάθεια για αυτοοδηγούμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Apple: Εγκαταλείπει την 10ετή προσπάθεια για αυτοοδηγούμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η Apple εγκαταλείπει την προσπάθειά της να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αφότου αφιέρωσε μία δεκαετία σε αυτό το project, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ δημοσίως. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε εσωτερικά την Τρίτη στους σχεδόν 2.000 υπαλλήλους που εργάζονταν για το project, ξαφνιάζοντάς τους.

Τα νέα ανακοίνωσαν ο Chief Operating Officer της Apple, Jeff Williams, και ο Kevin Lynch, που ήταν υπεύθυνος για την προσπάθεια. Τα δύο στελέχη είπαν στους υπαλλήλους ότι το τμήμα θα αρχίσει να κλείνει και ότι πολλοί εργαζόμενοι που δούλευαν για την ομάδα του αυτοκινήτου – γνωστή ως Special Projects Group ή SPG – θα μεταφερθούν στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης, υπό τον διευθυντή John Giannandrea. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα επικεντρωθούν σε projects generative AI, τα οποία γίνονται όλο και περισσότερο προτεραιότητα για την Apple.

Η μονάδα Special Projects Group, που ήταν μέρος του Project Titan του CEO της Apple, Tim Cook, φέρεται να ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη. Οι αρχικές φήμες την ήθελαν να δουλεύει πάνω σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα που δεν θα είχε τιμόνι και πεντάλ. Πιστεύεται ότι το project απείχε ακόμα χρόνια από την παραγωγή ενός αυτοκινήτου.

«Πρόκειται για μια έξυπνη και πολυαναμενόμενη απόφαση», δήλωσε στο BBC ο Ray Wang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Constellation Research που εδρεύει στη Silicon Valley.  «Δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται όλη η δράση».

Η Apple ερευνά διάφορες ευκαιρίες πέρα από το iPhone και τους υπολογιστές, όπως για παράδειγμα τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας Vision Pro, τα οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Όπως σημειώνει η εταιρεία ερευνών Counterpoint, η απόφαση να εγκαταλειφθεί το project του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ελήφθη την ώρα που η αγορά τεχνητής νοημοσύνης στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη. «Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι οι παραδόσεις smartphones με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μονάδες το 2024», σύμφωνα με τον αναλυτή της εταιρείας, Ivan Lam.

Η Counterpoint προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια μέχρι το 2027.

Αντίθετα, η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα επιβραδύνθηκε τον τελευταίο μήνα καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό, γεγονός που έχει κάνει την αγορά όλο και πιο ανταγωνιστική, με δεδομένο ότι οι μεγάλοι παίκτες προσπαθούν να κερδίσουν πελάτες.

Τους τελευταίους μήνες, οι κολοσσοί της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Ford και General Motors, ανέβαλαν τα σχέδιά τους για διεύρυνση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 10% και είπε ότι δεν περιμένει καμία αύξηση στην παραγωγή της φέτος.

Τον Ιανουάριο, η Tesla προειδοποίησε ότι η αύξηση των πωλήσεών της θα είναι χαμηλότερη φέτος από ό,τι το 2023. Η εταιρεία μειώνει τις τιμές των αυτοκινήτων της  σε αγορές σε όλο τον κόσμο, καθώς αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους κινέζους αντιπάλους της, όπως η BYD.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς το iPhone έγινε ένα από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών

H Xiaomi φτιάχνει ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Τα «βάζει» με Tesla και Porsche

Tim Cook: Ρισκάρει το όνομά του στην Apple με ένα ακριβό προϊόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News