Green Economy Τρίτη 27/02/2024, 09:00
GREEN ECONOMY

Πλωτά αιολικά: Αλλάζει η χωροθέτηση νοτίως της Κρήτης

Πλωτά αιολικά: Αλλάζει η χωροθέτηση νοτίως της Κρήτης

Μετακινείται προς τα δυτικά και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές και περιορίζεται στα 400 MW από τα προβλεπόμενα 600 MW αρχικά το θαλάσσιο οικόπεδο «Κρήτη 2β», που έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ΥΠΕΝ, ανταποκρινόμενο στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από φορείς, δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε σε συνεργασία με την Ε∆ΕΥΕΠ στον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης, δύο ημέρες πριν ανοίξει τον επίσημο διάλογο μαζί τους με στόχο να προχωρήσουν τα έργα με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή με τον νέο σχεδιασμό στα χέρια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο διευθύνων σύμβουλος της Ε∆ΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος υποδέχθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη και μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσίασαν τη νέα χωροθέτηση και στους δημάρχους Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη και εκπροσώπων των ξενοδόχων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Ο κ. Στεφάτος παρουσίασε μάλιστα μια φωτορεαλιστική απεικόνιση του Κόλπου Μιραμπέλλου, που δείχνει ότι οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν δεν θα είναι ορατές από αυτό το σημείο. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε σαφή την πρόθεσή του για τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η οπτική όχληση χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται τα επιχειρήματα περί επιβάρυνσης δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα γιατί τότε, όπως είπε, δεν θα αναπτυχθούν πουθενά στη χώρα υπεράκτια, τη στιγμή που αποτελούν προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα κληθεί κεντρικά να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ως ένα πρώτο βήμα συνεννόησης μετά το ομόφωνο «όχι» της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων του Λασιθίου, τον περασμένο ∆εκέμβριο, χαρακτήρισε τη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης. «Μέσω του ειλικρινούς διαλόγου που είχαμε σήμερα αναμένουμε θετικές εξελίξεις και επόμενα βήματα συνεργασίας και συνεννόησης», δήλωσε ο κ. Ξυλούρης. Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Αγ. Νικολάου και Σητείας, για τους οποίους το θέμα της όχλησης εξακολουθεί να υφίσταται και γι’ αυτό αναμένουν περισσότερα στοιχεία από το ΥΠΕΝ. Ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, επισημαίνοντας ότι παρά τον περιορισμό της ισχύος που παρουσίασε το ΥΠΕΝ, οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από τη δυτική πλευρά (Μιλάτου – Σισίου), ότι επιβαρύνουν το εκεί παράκτιο μέτωπο, καθώς επίσης και ότι παραμένουν όλα τα υπόλοιπα ζητήματα όχλησης και για τον κόλπο του Μιραμπέλλου. «Οταν έχουμε στα χέρια μας τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες όπου θα αποτυπώνεται η ακριβής χωροθέτηση, θα τοποθετηθούμε εκ νέου ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει τότε», δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει μια εκτενή συζήτηση με τους εμπλεκόμενους δημάρχους και την περιφέρεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία θα προσέλθει και με αντισταθμιστικά οφέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιρρήσεις για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας έχουν εκφραστεί και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, τόσο από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη (για τις επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο) όσο και από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (για πιθανές παρενέργειες στη νέα προσπάθεια για ανάδειξη της Σπιναλόγκας από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News