ΕΕ: Στόχος η στήριξη της ηλιακής βιομηχανίας χωρίς να διακινδυνεύσει ο στόχος για την ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει υπόψη της τους φιλόδοξους στόχους της για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας προτού εξετάσει οποιαδήποτε μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ, πλακιδίων και άλλων εξαρτημάτων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τη Δευτέρα.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Mairead McGuinness δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ επεξεργάζεται ένα ευρύ σύνολο μέσων για τη στήριξη της ηλιακής βιομηχανίας. Επί του παρόντος, το 97% των πάνελ που αναπτύσσονται στην Ευρώπη εισάγονται, κυρίως από την Κίνα.
«Δεδομένου ότι επί του παρόντος βασιζόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, κάθε πιθανό μέτρο πρέπει να σταθμίζεται σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε στους νομοθέτες.
Η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο 750 gigawatts ηλιακής παραγωγικής ικανότητας έως το 2030, από 260 GW το 2023.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ έχει καλέσει την ΕΕ να παρέμβει με έκτακτα μέτρα για να αποφύγει το κλείσιμο των τοπικών επιχειρήσεων υπό την πίεση των τιμών από τις κινεζικές εισαγωγές.
Εάν αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακών μονάδων της ΕΕ, δεν μπορούσαν να γίνουν γρήγορα, προέτρεψε την Επιτροπή να εξετάσει μέτρα προστασίας που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δασμούς και ποσοστώσεις εισαγωγής.
Η κ. McGuinness δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι οι τιμές των ηλιακών πάνελ έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 40% λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Είπε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν τις δημόσιες αρχές να εξετάζουν και άλλους παράγοντες εκτός από την τιμή κατά τη διενέργεια διαγωνισμών για εξοπλισμό καθαρής τεχνολογίας. Αυτό θα περιλαμβάνει μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το 65% της προμήθειας δεν θα προέρχεται από μία μόνο πηγή.
Σύμφωνα με πιο ευέλικτους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, είπε, η Επιτροπή ενέκρινε εννέα πρωτοβουλίες με προϋπολογισμό άνω των 12 δισ. ευρώ για εξοπλισμό καθαρής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών.
Η ΕΕ συνεργάζεται επίσης με χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, για να μειώσει την εξάρτηση από την κινεζική προμήθεια.
Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Αλήθεια, ποιος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή;
Η Κίνα ξεπερνά την ΕΕ στην έρευνα για την καθαρή ενέργεια
Νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ το 2023 – Ανάπτυξη 50% διεθνώς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News