Green Economy Σάββατο 13/01/2024, 18:42
GREEN ECONOMY

Το διυλιστήριο πετρελαίου Dangote της Νιγηρίας ξεκινά τη λειτουργία του

Γιατί το νέο διυλιστήριο πετρελαίου της Νιγηρίας αποκαλείται «Game Changer»

Το διυλιστήριο πετρελαίου Dangote της Νιγηρίας ξεκινά τη λειτουργία του

Το νέο διυλιστήριο πετρελαίου, δυναμικότητας 650.000 βαρελιών ημερησίως στη Νιγηρία που ανήκει στον Aliko Dangote, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Αφρικής, ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Το εργοστάσιο έξω από το Λάγος παράγει πλέον ντίζελ και αεροπορικά καύσιμα, ανακοίνωσε το Σάββατο ο όμιλος Dangote στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter. Το διυλιστήριο θα αποτελέσει το κλειδί για τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, ώστε να επεξεργάζεται το δικό της αργό πετρέλαιο αντί να εισάγει πανάκριβα καύσιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία στο εξωτερικό.

Η Dangote ευχαρίστησε τον πρόεδρο Bola Ahmed Tinubu για την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή του στην υλοποίηση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε «game changer» για τη Νιγηρία. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα μας, καθώς αποδεικνύει την ικανότητά μας να αναπτύσσουμε και να υλοποιούμε μεγάλα επενδυτικά έργα», δήλωσε η εταιρεία. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την έφοδο της επιτροπής καταπολέμησης της δωροδοκίας της Νιγηρίας στα γραφεία του ομίλου Dangote στο πλαίσιο ερευνών για συναλλαγές συναλλάγματος στην κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας.

Η χρηματοδότηση του διυλιστηρίου αξίας 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητών, καθώς η Dangote είχε πρόσβαση σε δυσεύρετα δολάρια από την κεντρική τράπεζα για να τη βοηθήσει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό, με την εταιρεία να αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

Το διυλιστήριο προμηθεύεται εγχώριο αργό βάσει συμφωνίας προμήθειας με τον εμπορικό βραχίονα της κρατικής εταιρείας Nigerian National Petroleum Corp. Το εργοστάσιο θα έχει επίσης την ικανότητα να επεξεργάζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής από την Αφρική, καθώς και Arab Light αργό από τη Σαουδική Αραβία και προμήθειες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μoneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News