Green Economy Παρασκευή 6/10/2023, 22:14
GREEN ECONOMY

Ρωσία: Σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χάρη στην αύξηση των μη πετρελαϊκών εσόδων

Ρωσία: Σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χάρη στην αύξηση των μη πετρελαϊκών εσόδων

Η Ρωσία είδε μια απότομη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της, καθώς τα μη πετρελαϊκά έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι περίμενε το Κρεμλίνο, αντισταθμίζοντας την κατάρρευση των εσόδων της από τις εξαγωγές εμπορευμάτων.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 660 δισ. ρούβλια (6,6 δισ. δολάρια) σε μόλις 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν αργά την Παρασκευή. Η Ρωσία παρουσίασε πλεόνασμα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ρωσία: Σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χάρη στην αύξηση των μη πετρελαϊκών εσόδων-1

 

Οι εκτεταμένες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του, έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στη βασική πηγή εσόδων της Ρωσίας -τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, η μείωση των εσόδων από τις εν λόγω ενεργειακές πωλήσεις κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι αντισταθμίστηκε από την αύξηση κατά 26% των φόρων που εισπράχθηκαν από τους μη πετρελαϊκούς τομείς της οικονομίας. 

Το επίπεδο και η πορεία των εσόδων από μη πετρελαϊκές πηγές και πηγές φυσικού αερίου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 υπερέβησαν σημαντικά τους στόχους που είχε θέσει ο προϋπολογισμός για το 2023, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics το αδύναμο ρούβλι και ο πληθωρισμός βοηθούν τον πρόεδρο Πούτιν να κρατήσει τον πολεμικό προϋπολογισμό του ισοσκελισμένο. Το ένα τρίτο του πλεονάσματος του προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου, ύψους περίπου 6,6 δισ. δολαρίων, προήλθε από μια εποχιακή έξαρση στις εισπράξεις φόρων ΦΠΑ και θα εξασθενίσει τους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, τα έσοδα από τους φόρους πετρελαίου ωθήθηκαν υψηλότερα από την πτώση του ρουβλίου τον Σεπτέμβριο και είναι αυξημένα σε ετήσια βάση, παρά τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την ΕΕ και τις ενεργειακές κυρώσεις. 

Ο προϋπολογισμός της χώρας δέχεται πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, καθώς και από τις δεσμεύσεις για κοινωνικές δαπάνες ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέβλεψε κατά την ετήσια εμφάνισή του στο φόρουμ Valdai Club την Πέμπτη, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το σύνολο του έτους μπορεί να φθάσει μόλις το 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μόνο το μισό του ελλείμματος που στοχεύει ο προϋπολογισμός.

Το ασθενέστερο εγχώριο νόμισμα βοήθησε επίσης στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ενίσχυσε τα έσοδα που εισπράττει η κυβέρνηση από τις εξαγωγές πετρελαίου σε ρούβλια. Το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί έναντι του δολαρίου και έχασε σχεδόν 4% τον Σεπτέμβριο, τοποθετώντας το μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στο χώρο των αναδυόμενων αγορών.

Moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News