Green Economy Τρίτη 5/12/2023, 19:43
GREEN ECONOMY

ΑΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης – «Κλειδί» η ανθεκτικότητα των υποδομών και η πράσινη ανάπτυξη

ΑΠΕ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης – «Κλειδί» η ανθεκτικότητα των υποδομών και η πράσινη ανάπτυξη

Τις προκλήσεις την ανθεκτικότητας των υποδομών αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας ανέλυσαν οι Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας και ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στη συζήτηση Το “στοίχημα” της ανθεκτικότητας και ο ρόλος της πράσινης ανάπτυξης του 1ου Growthfund Summit

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχθεί οι περισσότεροι διαγωνισμοί του προγράμματος “Αιγίς”.

“H ανθεκτικότητα είναι η λέξη κλειδί”, τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως σε μια εποχή που μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η κλιματική κρίση, το βάρος πέφτει στην ανθεκτικότητα των υποδομών αλλά και την πρόληψη και την πρόγνωση, ώστε να μετριάζονται οι επιπτώσεις της κρίσης όταν αυτή θα έρθει. “Όπως έγινε και στην πανδημία η Ελλάδα δείχνει αντανακλαστικά με το πρόγραμμα Αιγίς”, τόνισε ο κ. Κικιλιας, ενώ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν βγει στο αέρα διαγωνισμοί 847 εκατ. ευρώ από το Αιγίς “και αν προσθέσουμε και την συμφωνία για τα Canadair μέσα στους πρώτους μώνες του 2024 θα έχουμε προκηρύξει το σύνολο του προϋπολογισμού του 2,1 δισ. ευρώ του έργου”.  Ο υπουργός έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα πολύ σύνθετο και σημαντικό το οποίο περιλαμβάνει μέσα πρόληψης και προστασίας, ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη και  πτητικά μέσα. 

Την σημαντική ευκαιρία που ανοίγει για τη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ο κ. Ορέστης Καβαλάκης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμώντας πως η απορρόφηση θα προχωρήσει γρήγορα και ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους. “Είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι τα έργα είναι πολλά . Η δημόσια διοίκηση έχει τα όρια και τις αντοχές της, το ίδιο και η αγορά. Πρέπει υπερβούμε όλες αυτές τις προκλήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για αυτόν τον λόγο εργαζόμαστε συνεχώς και πραγματοποιούμε συστηματικές συναντήσεις με τα υπουργεία και τους φορείς υλοποίησης. Θα είμαστε πολύ συνεπείς”, σημείωσε. 

“Το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση του πως θα πάμε στο 80%. Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση, διότι δεν το έχει κάνει κανείς στον κόσμο”, δήλωσε από μεριάς του ο κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας. ”Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την επιτυχία. Όσο περισσότερες ΑΠΕ έχουμε, τόσο δυσκολότερο είναι να προσθέσουμε. Το βασικό ερώτημα είναι το πως θα θωρακιστεί ένα ηλεκτρικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ. Μια πρώτη απάντηση είναι μπαταρίες, αντλησιοταμίευση που είναι μια μπαταρία με νερό, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο που θα είναι μέρος τους μείγματος, οι διεθνείς διασυνδέσεις και ένα πιο έξυπνο σύστημα που θα μπορεί ο καταναλωτής να μετατοπίσει την κατανάλωση από τις στιγμές που δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια σε στιγμές που υπάρχει”, πρόσθεσε. 

“Η ενεργειακή αυτονομία είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός είπε τονίζοντας στη συνέχεια πως η “Ελλάδα έχει μια μοναδική γεωγραφική θέση που δημιουργεί μια επίσης μοναδική ευκαιρία. Να γίνει μια “υπερδύναμη” στην εξαγωγή ΑΠΕ. “Η Ελλάδα θα γίνει σύντομα εξαγωγική χώρα” εκτίμησε, σημειώνοντας ωστόσο πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις. 

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News