Green Economy Δευτέρα 13/11/2023, 21:44
GREEN ECONOMY

ΕΕ: Συμφωνία για την ενίσχυση της εγχώριας προμήθειας βασικών πρώτων υλών

ΕΕ: Συμφωνία για την ενίσχυση της εγχώριας προμήθειας βασικών πρώτων υλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με μέτρα για να γίνει πιο αυτάρκης σε βασικές πρώτες ύλες που χρειάζεται για τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια.

Διαπραγματευτές από το κοινοβούλιο της ΕΕ και τα κράτη μέλη μεσολάβησαν για μια συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση της εγχώριας εξόρυξης και τη μείωση της εξάρτησης από οποιαδήποτε χώρα για πρώτες ύλες που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή προϊόντων που κυμαίνονται από μπαταρίες έως ηλιακούς συλλέκτες, σύμφωνα με ανακοίνωση. 

«Ο νόμος για τις κρίσιμες πρώτες ύλες θα αυξήσει την ανθεκτικότητα και την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης», σύμφωνα με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X του Τιερί Μπρετόν, επιτρόπου για την εσωτερική αγορά του μπλοκ.

Το επίκεντρο των συζητήσεων θα στραφεί τώρα στον άλλο βασικό πυλώνα της προσπάθειας της ΕΕ να επανατοποθετήσει τον τομέα της καθαρής τεχνολογίας: την Πράξη για τη βιομηχανία Net Zero. Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει πιέσει για μεγαλύτερη αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως μιας από τις κύριες τεχνολογίες στις οποίες η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί για να δώσει ώθηση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

  • Κανονισμούς που καλύπτουν 34 κρίσιμες πρώτες ύλες ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μέταλλα.
  • Στόχους για την αύξηση της συνεισφοράς της ΕΕ σε αυτά τα υλικά (10% για την εξόρυξη, 40% για την επεξεργασία και τουλάχιστον 25% για την ανακύκλωση)
  • Προσδιορισμός μέτρων για τη διαφοροποίηση των εισαγωγών κρίσιμων πρώτων υλών που θα διασφαλίζουν ότι το 65% της κατανάλωσης της ΕΕ για κάθε στρατηγική πρώτη ύλη δεν θα προέρχεται από μία μόνο τρίτη χώρα.
  • Εξορθολογισμός ώστε η συνολική διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης άδειας να μην υπερβαίνει τους 27 μήνες για έργα εξόρυξης και τους 15 μήνες για έργα μεταποίησης και ανακύκλωσης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση

Καραμούζης (ΕΤΕ): Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις

Παράταση περιοριστικών μέτρων ΕΕ για τουρκικές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο ως το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News