Green Economy Παρασκευή 18/08/2023, 20:16
GREEN ECONOMY

Ηλιακή ενέργεια: Η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να ανταγωνιστεί τα φτηνά πάνελ της Κίνας

Ηλιακή ενέργεια: Η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να ανταγωνιστεί τα φτηνά πάνελ της Κίνας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν μια δίκαιη αγορά για τους κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας στην ήπειρο, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φτηνά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής του κατασκευαστή ηλιακών πάνελ Meyer Burger.

Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια προμήθεια ηλιακής ενέργειας, αλλά η κατασκευή εργοστασίων στις ΗΠΑ σημειώνει επίσης αλματώδη άνοδο χάρη στο νόμο της κυβέρνησης Biden για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Η ελβετική Meyer Burger Technology, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλιακών πάνελ της Ευρώπης στη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ευρωπαϊκή αγορά έχει πλημμυρίσει από κινεζικές ηλιακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 85 γιγαβάτ, που προσφέρονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας την εταιρεία να μειώσει τις τιμές, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ανέφερε λειτουργικές ζημίες πρώτου εξαμήνου ύψους 43,3 εκατ. ελβετικών φράγκων (49,1 εκατ. δολάρια), παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 70%.

«Εάν η Κίνα είναι σε θέση να επηρεάζει αυτές τις αγορές με τέτοιο τρόπο ώστε να της ανήκει τελικά αυτή η βιομηχανία, τότε οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν και να κάνουν κάτι για να την αντιμετωπίσουν», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος, Gunter Erfurt.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα ηλιακών μονάδων στο μπλοκ ώστε να καλύψει τουλάχιστον το 40% της ετήσιας αναμενόμενης ζήτησης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών REPowerEU και Green Pact έως το 2030.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει κρίσιμες αποφάσεις χρηματοδότησης για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας.

Ο Erfurt δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυνδεθεί επιτυχώς από την Κίνα μέσω του IRA, το οποίο παρέχει φορολογική πίστωση 30% του κόστους κατασκευής ή αναβάθμισης εργοστασίων που παράγουν εξαρτήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επωφελούμενη από την κυβερνητική επιδότηση, η Meyer Burger απέσυρε τα σχέδια επέκτασης του εργοστασίου της στη Γερμανία και αντ’ αυτού θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Κολοράντο, πρόσθεσε ο Erfurt.

«Βρήκαμε ένα εξαιρετικό εργοστάσιο στο Κολοράντο Σπρινγκς μέσα σε επτά εβδομάδες. Παίρνουμε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον IRA για αυτό το εργοστάσιο κλίμακας», δήλωσε.

Ο Erfurt δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη δει απτά αποτελέσματα, παρά την έκκληση της ΕΕ για ταχεία επέκταση της ηλιακής ενέργειας και επιτάχυνση της παραγωγικής ικανότητας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από τις εισαγωγές από την Ασία.

Πρότεινε ότι οι εταιρείες φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τελωνειακή απαλλαγή για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες και εξαρτήματα, όπως αυτή που απολαμβάνουν οι εταιρείες στην Κίνα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News