Green Economy Τετάρτη 1/11/2023, 07:07
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στην πυρηνική «ποντάρουν» τα hedge funds – Νέος χρυσός το ουράνιο

Στην πυρηνική «ποντάρουν» τα hedge funds – Νέος χρυσός το ουράνιο

Αύξηση της ζήτησης για πυρηνική ενέργεια αναμένουν τα hedge funds, όσο ο πλανήτης απομακρύνεται σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα και δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας έχει πάρει ήδη κάποια ώθηση, το ουράνιο -βασικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες- αναδεικνύεται ως επενδυτική ευκαιρία.

Ειδικότερα, μεγάλα hedge funds, όπως το Terra Capital, το Segra Capital και το Argonaut Capital Partners ποντάρουν σε μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής ουρανίου, σύμφωνα με το Bloomberg. Εν μέρει αυτό ευθύνεται για την εκτίναξη της τιμής του, η οποία έχει αυξηθεί κατά περίπου 125% από το τέλος του 2020. Επίσης, στο ίδιο διάστημα, τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) του ουρανίου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν είκοσι φορές.

Ενδεικτικά, το Sprott Uranium Miners ETF, το οποίο έχει μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή ουρανίου, αλλά και κάποιες ποσότητες ουρανίου, εχει ενισχυθεί κατά 40% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση (WNA) η ζήτηση για το ουράνιο θα έχει αυξηθεί κατά 28% μέχρι το 2030, οπότε θα φτάσει τους 83.849 τόνους και θα εκτοξευθεί περαιτέρω στους 130.000 μέχρι το 2040.

Βέβαια, ο ενθουσιασμός δεν επηρεάζει θετικά ολόκληρο τον κλάδο του ουρανίου. Σύμφωνα με τον Bloomberg, τα hedge funds σορτάρουν μετοχές που έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο μέχρι στιγμής, καθώς φοβούνται ότι έχουν υπερτιμηθεί λόγω της επενδυτικής «μανίας».

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμάται ότι τα τελευταία έξι χρόνια γίνονται επενδύσεις 40 δισ. δολαρίων ετησίως στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, το ποσό αυτό πρέπει να φτάνει τα 125 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, υπολογίζει η ΙΕΑ.

Σημειώνεται ότι από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα το 2011, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σε ό,τι αφορά την ευρεία αξιοποίηση της πυρηνικής ως εναλλακτικής πηγής ενέργειας. Εξ ου και η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου έχει αυξηθεί ελαφρώς τον τελευταίο χρόνο, αλλά συνολικά παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα -κατά περίπου 25%- σε σχέση με τα επίπεδα πριν το δυστύχημα.

Ωστόσο, δεδομένης της κλιμακούμενης πίεσης για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια έχει αναβιώσει σε αρκετές χώρες, όπως αντίστοιχα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ουράνιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τέλος η χρυσή εποχή των ορυκτών καυσίμων: Κορύφωση κατανάλωσης πριν το 2030 βλέπει η ΙΕΑ

Μαζική έξοδος επενδυτών από ΑΠΕ – Τα προβλήματα στην αγορά

Γ. Περιστέρης: Να δημιουργήσουμε ένα νέο «Πράσινο ΑΕΠ»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News