Green Economy Πέμπτη 24/08/2023, 18:26
GREEN ECONOMY

Επιδοτήσεις 1,3 τρισ. ​​δολαρίων στα ορυκτά καύσιμα, παρά τις δεσμεύσεις για «απανθρακοποιήση»

Επιδοτήσεις 1,3 τρισ. ​​δολαρίων στα ορυκτά καύσιμα, παρά τις δεσμεύσεις για «απανθρακοποιήση»

Το ποσό των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα έφτασε στο ρεκόρ 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD).

To παραπάνω νούμερο επιβεβαιώνει και έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο εξέτασε κάθε είδους επιδότηση για τα ορυκτά καύσιμα σε 170 χώρες. Οι επιδοτήσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση του ΔΝΤ, από τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 στο 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις έσπευσαν να μετριάσουν τον πληθωριστικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απότομη αύξηση της ζήτησης που προκλήθηκε μετά την πανδημία. Αυτές οι επιδοτήσεις αποτελούν άμεση νομισματική στήριξη για ορυκτά καύσιμα μέσω δραστηριοτήτων όπως οι ρυθμιζόμενες τιμές που καθορίζονται κάτω από τα διεθνή επίπεδα και οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Τον Φεβρουάριο, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας διαπίστωσε ότι η κλίμακα των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων το 2022 ήταν ένα «ανησυχητικό σημάδι για την ενεργειακή μετάβαση». 

Οι συντάκτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η κατάργηση των ρητών επιδοτήσεων καυσίμων και η επιβολή φόρων στο περιβαλλοντικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030.

Αυτά παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες ανά τον κόσμο συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη πριν από δύο χρόνια.«Ακούμε συνέχεια δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση της στήριξης για ορυκτά καύσιμα, αλλά υπάρχει μια σοβαρή ξηρασία στην εφαρμογή», δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπίτον, ο οποίος ερευνά τη βιώσιμη κατανάλωση ενέργειας για το IISD. «Τα τελευταία δύο χρόνια, σε διεθνές επίπεδο, έχουμε πάει πίσω».

Η οπισθοδρόμηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες του κόσμου να συγκρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη εντός του 1,5 βαθμού κελσίου. Ο περασμένος Ιούλιος ήταν άλλωστε ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγράψει ποτέ ο κόσμος, εν μέσω ενός καλοκαιριού με φονικές δασικές πυρκαγιές, κύματα καύσωνα και πλημμύρες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές: Είναι το καλοκαίρι του 2023 το «new normal»;

Η στήριξη της BlackRock σε προτάσεις μετόχων για ζητήματα ESG μειώθηκε «δραματικά»

Είναι η πυρηνική ενέργεια η απάντηση σε ένα βιώσιμο μέλλον; Οι ειδικοί είναι χωρισμένοι σε δύο μέτωπα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News