Green Economy Πέμπτη 24/08/2023, 07:27
GREEN ECONOMY

Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές: Είναι το καλοκαίρι του 2023 το «new normal»;

Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές: Είναι το καλοκαίρι του 2023 το «new normal»;

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα και τις περιβαλλοντικές αλλαγές έχουν ένα μήνυμα αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του καλοκαιριού: «Συνηθίστε το». 

Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα θα επιδεινωθούν, θα συμβαίνουν συχνότερα και θα επηρεάσουν περισσότερους ανθρώπους, λένε.

«Δεν έχει έρθει η νέα πραγματικότητα ακόμα», είπε στη Wall Street Journal  η Rachel White, επιστήμονας που ασχολείται με την ατμόσφαιρα και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς απλώς μια ενδιάμεση στάση στο δρόμο μας προς τη νέα πραγματικότητα».

Οι δεκαετίες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με αέρια του θερμοκηπίου θερμαίνουν τον πλανήτη, λένε οι επιστήμονες, κάνοντας πιο δύσκολη την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ παράλληλα καθιστούν τις καταιγίδες πιο δυνατές και κάνουν τα κύματα καύσωνα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. 

Ένας θερμότερος πλανήτης δεν σημαίνει απλώς ακραία ζέστη, δήλωσε ο Michael E. Mann, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και διευθυντής του Penn Center for Science, Sustainability and the Media. 

Η ζέστη στεγνώνει το έδαφος, επιδεινώνοντας τις καλοκαιρινές ξηρασίες. Η ζέστη και η ξηρασία είναι μια συνταγή για έντονες πυρκαγιές. Και καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, συγκρατεί περισσότερο νερό, οδηγώντας σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Επιπλέον ο αεροχείμαρος- μια στενή ζώνη από ισχυρούς ανέμους μεγάλου υψομέτρου που χωρίζουν τον ζεστό και τον κρύο αέρα – έχει επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς οι πόλοι της Γης θερμαίνονται. Αυτό προκαλεί επίμονες ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως μακροχρόνιες ξηρασίες και πυρκαγιές, πρόσθεσε ο Mann.

Μερικά από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει μέρη του κόσμου όπου σπανίως ιστορικά τα συναντούσε κανείς, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να γίνει πιο σύνηθες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στη Γη που έχει καταγραφεί ποτέ. Και το 2023 βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η πιο καυτή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Θερμότητα

Είναι γεγονός ότι τα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά τα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ που διαρκούν για μέρες ή και περισσότερο, είναι, όπως δήλωσε ο Akshay Deoras, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας.

Η μεγάλη διάρκεια της ζέστης επηρεάζει τα πάντα, από την παραγωγή τροφίμων έως τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι αγρότες στην Ιταλία καλλιεργούν μάνγκο, μπανάνες και άλλα τροπικά φρούτα. Στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι κάνουν δουλειές μετά τη δύση του ηλίου, όταν είναι πιο δροσερός ο καιρός.

Πυρκαγιές

Η έντονη ζέστη έχει συμβάλει στην επιδείνωση των συνθηκών ξηρασίας σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Μια ομάδα επιστημόνων από το World Weather Attribution, με έδρα το Λονδίνο και την Ολλανδία, διαπίστωσε ότι ο καιρός που ευνοεί τις πυρκαγιές —ένας συνδυασμός της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, του ανέμου και της υγρασίας που επηρεάζει την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών— έχει ενισχυθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Να σημειωθεί ότι περισσότερες από 5.800 πυρκαγιές στον Καναδά έκαψαν 34,6 εκατομμύρια στρέμματα αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1989.

Πλημμύρες

Καθώς η ατμόσφαιρα της Γης θερμαίνεται, συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς, οδηγώντας σε έντονες βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε ο Mohammed Ombadi, καθηγητής κλίματος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Κάθε ένας βαθμός Κελσίου παραπάνω θέρμανσης της ατμόσφαιρας, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα 7% περισσότερη υγρασία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

SZ: Εικόνες αποκάλυψης και πάλι στην Ελλάδα

Χαλκιδική: Πάνω από 90% η ακαρπία φέτος στις ελαιοκαλλιέργειες

Πυρκαγιές: Αριθμοί που σοκάρουν, σενάρια που τρομάζουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News