Green Economy Πέμπτη 12/10/2023, 07:15
GREEN ECONOMY

Μαζική έξοδος επενδυτών από ΑΠΕ – Τα προβλήματα στην αγορά

Μαζική έξοδος επενδυτών από ΑΠΕ – Τα προβλήματα στην αγορά

Το γόητρό του απέναντι στους επενδυτές φαίνεται να έχασε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ αποεπενδύσεων από funds που δραστηριοποιούνται στον σχετικό τομέα, καθώς οι εταιρείες ήρθαν αντιμέτωπες με υψηλό κόστος δανεισμού και εκτίναξη το κόστους των πρώτων υλών. 

Παρά τις δεσμεύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για στήριξη της πράσινης μετάβασης με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων, η επενδυτική εμπιστοσύνη στην καθαρή ενέργεια έκανε βουτιά και οι εκροές στο τρίμηνο έφτασαν το 1,4 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία εκροή που έχει καταγραφεί ποτέ. Βέβαια, το πρώτο εξάμηνο, οι επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 3,36 δισ. δολάρια, που σημαίνει ότι στο εννεάμηνο το πρόσημο εξακολουθεί να είναι θετικό.

Μαζική έξοδος επενδυτών από ΑΠΕ – Τα προβλήματα στην αγορά-1

Σήμα κινδύνου, όμως, εκπέμπει και η συρρίκνωση των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οι σχετικές εταιρίες, καθώς η αξία τους μειώθηκε κατά 23% από το τέλος του Ιουλίου στα 65,4 δισ. δολάρια. 

Συνολικά, η επενδυτική εμπιστοσύνη διολισθαίνει, με τον δείκτη καθαρής ενέργειας της S&P Global, ο οποίος παρακολουθεί την επίδοση 100 κορυφαίων εταιρειών του κλάδου, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 28,5% από την αρχή του έτους. Αξίζει να σημειωθεί, αντιθέτως, ότι ο δείκτης ενέργειας του S&P 500, ο οποίος απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, έχει ενισχυθεί ελαφρώς, κατά περίπου 1,12%, το 2023.

Μαζική έξοδος επενδυτών από ΑΠΕ – Τα προβλήματα στην αγορά-2

Οι λόγοι

Οι εταιρείες ΑΠΕ, ακόμη και όσες έχουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, έγιναν «θύματα» της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και των επιμέρους προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως για παράδειγμα την κυριαρχία της Κίνας στα φωτοβολταϊκά.

Οι εταιρείες αυτές συνάπτουν συχνά μακροπρόθεσμες συμβάσεις με σταθερές τιμές. Τώρα, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε και οι πρώτες ύλες ακρίβυναν εξαιτίας του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί η κερδοφορία τους. Επιπλέον βαρίδι για τον κλάδο είναι οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και την κατασκευή, οι οποίες αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.

«Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν ασθενήσει λόγω της επίδοσης των εταιρειών τα τελευταία τρίμηνα και της φετινής στροφής της προσοχής των επενδυτών σε άλλες τάσεις, όπως η ΑΙ και οι υποδομές στις ΗΠΑ», σχολίασε στο Reuters η αναλύτρια της Global X, Madeline Ruid.

Υπενθυμίζεται πως ορισμένα σχέδια για offshore ανεμογεννήτριες στη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία έχουν ανασταλεί ή και ανακληθεί λόγω της αύξησης του κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πάντως, ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν πως το πρόγραμμα των ΗΠΑ για ενίσχυση των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση με τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις μπορεί να αναθερμάνει την αγορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σε κρίση τα offshore αιολικά – Τίτλοι τέλους σε έργα δισεκατομμυρίων

«Πέφτει ο αέρας» για τα υπεράκτια αιολικά

Έρευνα: Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος – Το κόστος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News