Green Economy Πέμπτη 26/10/2023, 15:19
GREEN ECONOMY

Τα πλούσια κράτη πρέπει να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα

Τα πλούσια κράτη πρέπει να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα

Τα πλούσια έθνη πρέπει να είναι πιο φιλόδοξα στη δράση τους για το κλίμα για να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες το περιθώριο να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Νέο Δελχί.

Σε μια έκθεση που αναλύει την πορεία εκπομπών των ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού υποστηρίζει ότι απαιτείται ταχύτερη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σε αυτά τα έθνη, τα οποία ιστορικά αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών στον κόσμο. Η έκθεση συντάχθηκε από κοινού με το Wageningen University & Research στην Ολλανδία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το όριο του 1,5 C ορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, αλλά φαίνεται όλο και πιο απρόσιτο καθώς η χρήση ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται. Η έκθεση απηχεί τη θέση της Ινδίας, όσον αφορά το κλίμα, η οποία τώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής ρύπων στον κόσμο, ενόψει της συνόδου κορυφής COP28 του επόμενου μήνα στο Ντουμπάι. Σε αυτή τη σύνοδο είναι πιθανό να γίνουν εκ νέου εκκλήσεις για κλιματική δικαιοσύνη και μια δίκαιη κατανομή του συρρικνούμενου προϋπολογισμού άνθρακα στον κόσμο.

Ο προϋπολογισμός άνθρακα είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στην πολιτική για το κλίμα για να βοηθήσει στον καθορισμό στόχων μείωσης των εκπομπών με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. 

Για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 C, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 43% από τα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ωστόσο, οι υποβολές από τα ανεπτυγμένα έθνη που έχουν δεσμευτεί υπό  τη συμφωνία του Παρισιού υπολείπονται κατά πολύ αυτού του στόχου, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, όλα εκτός από δύο έθνη από τις εν λόγω χώρες- η Νορβηγία και η Λευκορωσία – πρόκειται να χάσουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών του 2030, ανέφερε.

Τα προηγμένα έθνη πρέπει να αυξήσουν τις περικοπές των εκπομπών τους αυτή τη δεκαετία, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν υψηλούς στόχους για να εκπληρώσουν τις μηδενικές δεσμεύσεις μέχρι τα μέσα του αιώνα, αναφέρει η έκθεση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γ. Περιστέρης: Να δημιουργήσουμε ένα νέο «Πράσινο ΑΕΠ»

Η διασύνδεση GREGY προτάθηκε για ένταξη στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ

Μ. Γραφάκος: Σε προτεραιότητα η ασφαλής και νόμιμη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News