Green Economy Πέμπτη 19/10/2023, 21:59
GREEN ECONOMY

Exxon: Σε συνομιλίες για συμμετοχή στο σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεθάνιο

Exxon: Σε συνομιλίες για συμμετοχή στο σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεθάνιο

Η Exxon Mobil εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία απαιτείται η δημοσιοποίηση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή μεθανίου, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μια απόφαση που ο ένας δήλωσε ότι είναι επακόλουθο της συμφωνίας της για την αγορά του αμερικανικού γίγαντα σχιστολιθικών πόρων Pioneer Natural Resources, ύψους 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είναι ήδη μέλος της OGMP. Η εξαγορά αυτή θα καταστήσει την Exxon τον μεγαλύτερο παραγωγό στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ, τη λεκάνη Permian, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες συμβάντα «σούπερ εκπομπών» μεθανίου.

Εάν η Exxon προσχωρήσει, θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή για μια εταιρεία που έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για εξωτερικούς ελέγχους των προσπαθειών της να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να συμμετάσχει στην εταιρική σχέση πετρελαίου και φυσικού αερίου μεθανίου (OGMP), μια πρωτοβουλία που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και περιλαμβάνει σχεδόν 100 εταιρείες που αντλούν περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσαν οι άνθρωποι.

Τα μέλη της OGMP αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου τους χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη, βασισμένη σε μετρήσεις, μεθοδολογία που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαφάνεια και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να διορθώσουν τις διαρροές ή να μειώσουν με κάποιο τρόπο την παραγωγή του αερίου.

Τα άτομα αυτά ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα ενώ η Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα άτομα αυτά δήλωσε στο Reuters ότι η Exxon θεώρησε ότι έπρεπε να ενταχθεί στην OGMP λόγω της συμφωνίας με την Pioneer.

Το δεύτερο πρόσωπο επιβεβαίωσε ότι η Exxon έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να ενταχθεί στην OGMP, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ορισμένοι μέτοχοι πίεζαν την Exxon να ενισχύσει τις πολιτικές ανίχνευσης και αναφοράς μεθανίου λόγω ανησυχιών ότι υποεκτιμά τις εκπομπές ή ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαρροές.

Τόσο η Exxon όσο και η Νο. 2 παραγωγός των ΗΠΑ Chevron Corp είναι μέλη της Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στο Πετρέλαιο και το Αέριο (OGCI), μιας κοινοπραξίας πετρελαϊκών εταιρειών με αυτοεπιβαλλόμενους στόχους εκπομπών και χωρίς τυποποιημένη παρακολούθηση.

Ένα ψήφισμα των μετόχων φέτος κάλεσε την Exxon να ενταχθεί στην OGMP για να βελτιώσει την ανίχνευση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές της, αλλά απέτυχε να περάσει καθώς είχε συγκέντρωσε μόλις 36% των ψήφων.

Οι αντίπαλοι της Exxon ConocoPhillips, Occidental Petroleum, EOG Resources και Devon Energy είναι μεταξύ των μελών της OGMP, όπως και οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες Shell και BP.

«Η Exxon και η Chevron υστερούν εδώ. Τους το λέμε αυτό σε κάθε ευκαιρία», δήλωσε ο Mark Brownstein, ανώτερος αντιπρόεδρος για την ενέργεια στο Environmental Defense Fund, εταίρο της OGMP.

Ο Jonathan Banks, παγκόσμιος διευθυντής για το μεθάνιο στην Clean Air Task Force, άλλος εταίρος της OGMP, δήλωσε ότι με την ένταξή της στην OGMP, η Exxon μπορεί να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις στην υποβολή εκθέσεων για το μεθάνιο σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News