Green Economy Τετάρτη 8/03/2023, 08:34
GREEN ECONOMY

HEPI: Οι χαμηλότερες επιδοτήσεις έκαναν πιο ακριβό το ρεύμα τον Φεβρουάριο  

HEPI: Οι χαμηλότερες επιδοτήσεις έκαναν πιο ακριβό το ρεύμα τον Φεβρουάριο  

Αύξηση 6% στις τιμές ρεύματος λιανικής στην χώρα μας τον Φεβρουάριο κατέγραψε η μηναία έρευνα HEPI (Household Energy Price Index for Europe) την ίδια στιγμή που σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές υποχώρησαν. 

Η μηνιαία έρευνα που καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT, διαπίστωσε άνοδο των τιμών μόνο σε τέσσερις πόλεις: Την Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο. 

Στη χώρα μας η άνοδος των τιμών οφείλεται στη μείωση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ειδικότερα τον προηγούμενο μήνα για το 90% περίπου των νοικοκυριών, οι επιδοτήσεις μειώθηκαν στα 40 ευρώ/MWh, μετά την πρόσφατη πτώση στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, από τα 330 ευρώ νωρίτερα.

Με βάση τη μελέτη η τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 30,19 λεπτά/KWh, επίπεδο που κινείται πάνω από το μέσο όρο της τιμής των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν στα 28,26 λεπτά/KWh και πάνω από το μέσο όρο όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 26,60 λεπτά/KWh. 

Ακριβότερες πόλεις από την Αθήνα είναι η Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, η Βιέννη, η Λευκωσία, η Κοπεγχάγη, η Πράγα, η Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Δουβλίνο. Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο και το Βερολίνο είναι οι ακριβότερες πόλεις για οικιακούς καταναλωτές στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από το Λονδίνο, τη Ρώμη και την Πράγα.

Σημειώνεται ότι η έρευνα γίνεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκές πόλεις και όχι χώρες, καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δραστηριοποιούνται εταιρείες προμήθειας ανά περιοχή σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου η τιμή της Αθήνας αντικατοπτρίζει την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο της χώρας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Προς απόσυρση» οι κρατικές επιδοτήσεις όσο οι τιμές φυσικού αερίου μένουν χαμηλές

Επιδότηση ρεύματος: Πόσα γλυτώνουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Παραδείγματα

Τιμές Ρεύματος: Επιδότηση 40 ευρώ/MWh τον Μάρτιο – Τι σχεδιάζεται για τις βιομηχανίες 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News