Green Economy Δευτέρα 16/01/2023, 10:46
GREEN ECONOMY

«Βουτιά» στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Αισιοδοξία για τα αποθέματα

«Βουτιά» στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Αισιοδοξία για τα αποθέματα

Περαιτέρω αποκλιμάκωση δείχνει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς να έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 100 ευρώ/μεγαβατώρα τον τελευταίο μήνα.

Ειδικότερα, τα TTF λήξης Φεβρουαρίου, που αποτελούν «βαρόμετρο» για την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφουν πτώση της τάξης του 8,96%, αγγίζοντας τα 60,755 ευρώ/μεγαβατώρα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η τιμή έφτανε έως και τα 153 ευρώ περίπου.

Η διολίσθηση οφείλεται στη σιγουριά των επενδυτών ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει διασφαλίσει η Γηραιά Ήπειρος αρκούν για αυτό τον χειμώνα, καθώς το κύμα του κρύου αναμένεται να διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με το Bloomberg μάλιστα, τον τελευταίο μήνα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των αποθεμάτων λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και του υψηλού όγκου εισαγωγών LNG.

Στην αγορά επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία για την επάρκεια ενεργειακών πόρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του χειμώνα, να αποφευχθεί η μεγάλη διακύμανση των τιμών, η έκδοση δελτίων, αλλά και το σενάριο για blackouts.

Βέβαια, παρότι και οι ΑΠΕ συμβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή, ο επικεφαλής της Iberdrola, Ignacio Galan, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η Ευρώπη στάθηκε «τυχερή» αυτό τον χειμώνα λόγω του καιρού, αλλά προειδοποίησε ότι ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. «Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και επηρεάζονται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν ευάλωτες», τόνισε. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει οριστικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview

Διαβάστε επίσης:

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει

Σε ποιες βιομηχανίες μπαίνει πρώτα ο «κόφτης» του φυσικού αερίου

Ανατροπές στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης – Η Σουηδία, πρωταθλήτρια στις εξαγωγές ρεύματος το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News