Green Economy Δευτέρα 16/01/2023, 09:28
GREEN ECONOMY

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει

Iberdrola: Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει

Η Ευρώπη στάθηκε  «τυχερή» αυτόν τον χειμώνα, καθώς ο ήπιος καιρός μείωσε τη ζήτηση για καύσιμα, αλλά η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, δήλωσε ο επικεφαλής της Iberdrola.

«Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και επηρεάζονται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν ευάλωτες», δήλωσε ο Ignacio Galan, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει οριστικά».

Ο ήπιος καιρός έδωσε τέλος στα σενάρια που μιλούσαν για ελλείψεις ενέργειας, τα οποία  που θα μπορούσαν να πλήξουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ευρώ και τα χρηματιστήρια ενισχύονται. Μάλιστα, οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ ώστε οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2023.

Ωστόσο, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για να αφεθεί στην τύχη και στον ήπιο χειμώνα, τόνισε ο Galan. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν μελλοντικά σοκ είναι να αυξηθεί η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η Iberdrola έχει ήδη σχέδια για επενδύσεις 17 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ μέχρι το 2025.

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να έχουν μειώσει απότομα τις τιμές του φυσικού αερίου και να αφήνουν τις αποθήκες γεμάτες, γεννώντας αισιοδοξία ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της και τον επόμενο χειμώνα, έστω και εάν δεν έχει σχεδόν καθόλου ρωσικό αέριο, όμως οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν ανά τον πλανήτη μέχρι το 2026.

Η ΕΕ προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο, με σχέδια για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Iberdrola, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ισπανίας, λέει ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξαπλασιαστεί έως και το 2040 παγκοσμίως, για να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει σε συνολική ισχύ 52 GW παγκοσμίως έως το 2025, ενώ θα επενδύσει 27 δισ. ευρώ σε δίκτυα, τα επόμενα τρία χρόνια.

«Είναι ανησυχητικό και ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες του χειμώνα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, έχουν σώσει μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από πολύ πιο σοβαρές απειλές για την ασφάλεια και τις τιμές της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Galan.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς απέτυχε το σχέδιο του Πούτιν: Ο καλός καιρός έσωσε την Ευρώπη 

Morgan Stanley: Η Ευρώπη θα κάψει μόνο το μισό από το φυσικό αέριο στις αποθήκες

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News