Business Talk Τετάρτη 15/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Περσικά παζάρια για τα δεξαμενόπλοια και χαρτζιλίκια σε ξενοδοχοϋπαλλήλους για να βρουν νέους συναδέλφους

Περσικά παζάρια για τα δεξαμενόπλοια και χαρτζιλίκια σε ξενοδοχοϋπαλλήλους για να βρουν νέους συναδέλφους
  • Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης για την απελευθέρωση του ρωσικού δεξαμενόπλοιου Lana με το ιρανικό πετρέλαιο που αποτέλεσε και την αιτία για την σύλληψη-αντίποινα από το Ιράν δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την δικαστική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία κρίθηκε πως κακώς κατασχέθηκε το ιρανικό φορτίο του ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα μετά από αμερικανική προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη, υπάρχει πλέον το νομικό έδαφος για να «θεραπευτεί» η συγκεκριμένη ενέργεια. 
  • Αναφέρουν όμως δύο ακόμα προϋποθέσεις για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση της απελευθέρωσης των δυο ελληνικών δεξαμενοπλοίων και των πληρωμάτων τους που κρατούνται στο Ιράν: αφενός να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης, για παράδειγμα από τις αμερικανικές αρχές, που προέβησαν εξάλλου στην δέσμευση του φορτίου αρχικά, και, αφετέρου, να εγγυηθεί η Τεχεράνη την ταυτόχρονη απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων. 
  • Είναι τόσο σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία που ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσφεύγουν στην χορήγηση bonus «ευρέτρων» σε εργαζόμενούς τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιον γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί το καλοκαίρι και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικά υιοθετήθηκε από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και την Θεσσαλονίκης αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε πολυτελή συγκροτήματα της Αττικής Ριβιέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως εφαρμόζεται ευρέως μεταξύ άλλων και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια. 
  • Το bonus είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 200 σε κάθε εργαζόμενο που θα προσελκύσει έναν καινούργιο στην επιχείρηση. Ωστόσο εσχάτως έχει προστεθεί ως προϋπόθεση η παραμονή του νέου εργαζόμενου για τουλάχιστον ένα μήνα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι έφεραν ανθρώπους, πήραν τα 200 ευρώ αλλά οι τελευταίοι έφυγαν μετά από δύο – τρεις μέρες είτε προσχεδιασμένα (για να λάβουν οι φίλοι τους το Bonus) είτε όχι.
  • Η προσφυγή σε τέτοιου είδους μεθόδους δεν θα πρέπει να παραξενεύει καθώς μόλις πριν μία εβδομάδα η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζήτησε από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επιτραπεί σε συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς του δημοσίου να απασχοληθούν στον τουρισμό χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες (μείωση σύνταξης για τους πρώτους και σοβαρές συνέπειες για τους δεύτερους) που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αλλά και την εκπαίδευση. 
  • Για δίχως προηγούμενο στρέβλωση μιλούν παράγοντες των τηλεπικοινωνιών, αναφερόμενοι στο τέλος 10% που φέρεται να επανέρχεται στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου. Έχουν άδικο; Μάλλον όχι, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε αντίθεση με τους ξένους δημιουργούς και παρόχους περιεχομένου με κορυφαία, λόγω μεριδίου αγοράς, τη Netflix έχουν φορτωθεί ένα σωρό επιβαρύνσεις. Υπολογίζεται, δε, ότι το τελικό ποσό συνδρομής, των συνδρομητικών πλατφορμών με έδρα στην Ελλάδα, επιβαρύνεται αθροιστικά με 30%. Δηλαδή, με το τέλος του 10% (επιβάλλεται στο ποσό χωρίς ΦΠΑ) που φαίνεται ότι επανέρχεται από 1η Ιουλίου, με ΦΠΑ 24%, με τέλη άδειας δορυφορικής τηλεόρασης 3% επί του ετήσιου τζίρου, τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ -αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών- αλλά και εισφορά επί του ετήσιου τζίρου υπέρ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. 
  • Τι από αυτά πληρώνουν οι ξένοι πάροχοι που προσφέρουν ανταγωνιστικό προϊόν στην ελληνική αγορά; Σχεδόν τίποτα. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον για την ελληνική συνδρομητική τηλεόραση, η οποία, στηρίζει σημαντικά και την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή. Πάντως, η ύπαρξη σημαντικά άνω του 1 εκατ. συνδρομητών που θα δουν να αυξάνεται ο λογαριασμός από 1η Ιουλίουίσως να είναι ένα-κανονικά θα έπρεπε να είναι το έσχατο- κίνητρο ώστε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί (και) πολιτικά.
  • Από συγχαρητήρια για τα καλά αποτελέσματα του 2021, αλλά και ολίγη γκρίνια για το κατά τη γνώμη τους χαμηλό μέρισμα και τη χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής χαρακτηρίστηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της «Πλαίσιο Computers». «Η εταιρεία μας όπως και οι άλλες εταιρείες πέρασαν τα τελευταία 15 χρόνια κρίσεις. Κύριο μέλημά μας ήταν να ‘τρέχει’ η εταιρεία. Φέτος δώσαμε 100% αυξημένο μέρισμα σε σύγκριση με πέρυσι. Πέρυσι προχωρήσαμε και σε επιστροφή κεφαλαίου», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος.
  • Ο πολύπειρος Γιώργος Γεράρδος, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας που πήρε το λόγο στη συνέχεια παραδέχθηκε αφενός ότι το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου έπρεπε να δώσουν δυναμική στη μετοχή, κάτι όμως που δεν έγινε, κάνοντας έτσι πιο συγκρατημένη τη διοίκηση της «Πλαίσιο». Για το τέλος, ωστόσο, φύλαγε την αισιόδοξη είδηση για τους μετόχους: θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε πάλι σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και η απόφαση θα εξαρτηθεί βεβαίως από τις οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
  • Οι τελευταίες, πάντως, δεν αφήνουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. «Η χρονιά εάν συνεχισθεί έτσι, θα είναι παγωμένη», είπε ο Κ. Γεράρδος, ερωτηθείς για το εάν τώρα μπορεί να προχωρήσει σε guidance για την εταιρεία. Αναφερόμενος στο α’ εξάμηνο υποστήριξε ότι είναι πιεσμένο, αλλά όχι κάτι το ανησυχητικό. Ας είναι καλά οι «λευκές συσκευές» που συνεχίζουν να ανεβαίνουν, τα κινητά τηλέφωνα που αποτελούν σταθερή αξία, ενώ, επειδή η τηλεργασία έχει περιοριστεί σημαντικά, αυξητική είναι η πορεία και των ειδών χαρτοπωλείου. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News