Business Talk Παρασκευή 15/04/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι εκκρεμότητες των διαφόρων επιτροπών, ο ξεχασμένος προαστιακός και μια παραδοσιακή κόντρα μετόχων εισηγμένης

Οι εκκρεμότητες των διαφόρων επιτροπών, ο ξεχασμένος προαστιακός και μια παραδοσιακή κόντρα μετόχων εισηγμένης
  • Δεν βγήκε χθες «λευκός καπνός» από το κτίριο της Κότσικα 1Α & Πατησίων, το κτίριο όπου στεγάζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν και η ολομέλεια της Επιτροπής συνεδρίασε για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero, γνωστή κυρίως στην Ελλάδα από την efood, δεν κατέληξε σε απόφαση, κάτι που μάλλον θα γίνει, όπως πληροφορείται η στήλη από αρμόδιες πηγές, την επόμενη εβδομάδα.

 

  • Σημειώνεται ότι η εισήγηση είναι αρνητική και είχαν τεθεί προϋποθέσεις για να εγκρίνει την εξαγορά και δη η ανάληψη δεσμεύσεων από την Delivery Hero. Οι δεσμεύσεις που πρότεινε η Delivery Hero περιλαμβάνουν την πώληση ξεχωριστά σε επιχειρήσεις εστίασης των υπηρεσιών της efood και της e-table (διαδικτυακές κρατήσεις σε εστιατόρια) και να μην παρέχει εκπτώσεις σε όσες επιχειρήσεις αγοράζουν και τις δύο υπηρεσίες. Πρότεινε δε η συγκεκριμένη δέσμευση να αναληφθεί για δύο έτη. Θυμίζουμε πως τον Αύγουστο του 2020 η Delivery Hero εξαγόρασε την ελληνικών συμφερόντων InstaShop με έδρα το Ντουμπάι και παρουσία στην Θεσσαλονίκη έναντι 360 εκατ δολ. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη εξαγορά νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας ελληνικών συμφερόντων που έχει γίνει μέχρι στιγμής στον κλάδο της τεχνολογίας.

 

  • Σήμερα ωστόσο αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το αίτημα λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής που έχει καταθέσει η Vodafone. Η τελευταία έχει ζητήσει να πάψει η εμπορική διάθεση των- ήδη εγκεκριμένων από την ΕΕΤΤ- νέων προγραμμάτων της Cosmote και να μην εγκριθεί μία ακόμη ομάδα νέων πακέτων. Κι αυτό επειδή, όπως υποστηρίζει, προκαλείται στρέβλωση στον ανταγωνισμό επειδή οι δωρεάν παροχές του ΟΤΕ στηρίζονται σε μεθοδολογία του 2011 που δεν λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Οι εγκρίσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στη δωρεάν αναβάθμιση της ταχύτητας Ίντερνετ σταθερής των συνδρομητών του, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕΤΤ θα απορρίψει το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής της Vodafone, κάτι που αναμένεται να φανεί σήμερα.
  • Μένει να φανεί εάν το επενδυτικό πλάνο που δρομολογεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα βγάλει από την κατάσταση ανυποληψίας τον Προαστιακό σιδηρόδρομο Αττικής (αεροδρόμιο – Κορωπί – Άνω Λιόσια, αεροδρόμιο – Κορωπί – Αθήνα – Πειραιάς). Το 2018, ύστερα από την ολοκλήρωση των έργων ηλεκτροκίνησης, το λιμάνι του Πειραιά συνδέθηκε απευθείας με το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσω του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Παρά όμως, τη σημαντική αυτή αλλαγή, ο προαστιακός παραμένει ένα δύσχρηστο, ως ένα βαθμό, μέσο μεταφοράς με αραιή συχνότητα δρομολογίων, αναξιοποίητους περιβάλλοντες χώρους και ελλιπή ενημερωτική σήμανση για την ύπαρξη σταθμών με αποτέλεσμα ο εντοπισμός τους να είναι δύσκολος για όσους επιλέγουν, για πρώτη φορά, τον Προαστιακό για την μετακίνησή τους. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των σταθμών Κηφισίας στο Μαρούσι και Ρουφ στην Αθήνα των οποίων ο εντοπισμός αποτελεί, ελλείψει ενημερωτικής σήμανσης, δύσκολη υπόθεση. Όλα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την μη λειτουργία, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, των σταθερών πυλών εισόδου-εξόδου στον Προαστιακό, γεγονός που προκαλεί διαφυγόντα έσοδα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σαν να έχουν ξεχάσει ότι τους ανήκει!

 

  • Τον μπελά της εχει βρεί η διοίκηση της Κλουκίνας – Λάππας με τον μέτοχο Λουκά Σπεντζάρη που έχει υποβάλει αίτηση έκτακτου ελέγχου. Σε ανακοίνωσή της εξηγεί πως σχετικό ερώτημα του ιδίου μετόχου στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του 2021 έχει ήδη απαντηθεί με όλες τις «αναγκαίες πληρέστατες διευκρινίσεις, από τις οποίες έχει προκύψει ότι η συναλλαγή είναι απολύτως επωφελής για την εταιρεία και δεν έθεσε αυτή σε καμία διακινδύνευση». Ποια συναλλαγή; Η εκμίσθωση ακινήτου της εισηγμένης στην οδό Ερμού σε πολυεθνική (ZARA). Επιπλέον, ο Λ Σπεντζάρης θέτει ζητήματα βιωσιμότητας και τιμολογήσεων της Mothercare Global Brand.

 

  • Η κόντρα πάει όμως πολύ πίσω. Έχει αρχίσει από το 2019 όταν είχε παραιτηθεί ο Λ. Σπεντζάρης από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Σύμφωνα με το μετοχολόγιο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 27,59% ενώ εκπροσωπείται και στο ΔΣ μέσω του γιου του Αβραάμ Σπεντζάρη. Από την άλλη πλευρά ο Ι. Κλουκίνας κατέχει ποσοστό 31,07% ενώ 11% περίπου κατέχει η Βιολέτα Λάππα. Για όλα όσα καταλογίζονται στην αίτηση Σπέντζαρη η άλλη πλευρά λέει πως «είναι νόμω και ουσία αβάσιμα και ουδεμία πράξη μη συνετής και χρηστής διαχείρισης μπορεί να καταλογιστεί σε βάρος της» προσθετωντας πως «θα υποστηρίξει τις θέσεις της σθεναρά στο Δικαστήριο».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News