Business Talk Πέμπτη 14/04/2022, 10:19
BUSINESS TALK

Πειρατές και επενδυτές

Πειρατές και επενδυτές
  • Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τη σύλληψη ατόμου που διέθετε προστατευόμενο περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας περιέχει ενδιαφέροντα καλολογικού και μη χαρακτήρα στοιχεία. Όπως, για παράδειγμα, ότι πρόκειται για άτομο ηλικίας 70 χρόνων, ο οποίος, εκ του αποτελέσματος, μάλλον έπαιζε στα δάχτυλα τα της τεχνολογίας διότι απαιτούνται καλές και βαθιές γνώσεις για να… ξεχωρίσει κάποιος ως πειρατής στη συνδρομητική. Δεν είναι τυχαίο ότι εντοπίστηκαν σπίτι του 86 ηλεκτρονικές συσκευές, ορισμένες εκ των οποίων είχαν εγκατεστημένο πειρατικό πρόγραμμα αναπαραγωγής συνδρομητικών καναλιών. 

 

  • Το σημαντικότερο όμως, εύρημα είναι τα σημειωματάρια και τα τετράδια με πελατολόγιο που εντοπίστηκαν. Από αυτά αναμένεται να προκύψει νέος κύκλος ερευνών και ενδεχομένως αποκαλύψεων για τους πελάτες του 70χρονου. Σημειωτέον ότι η μπίζνα που είχε στήσει ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρος, καθώς του είχε αποφέρει περισσότερα από 200 χιλ. ευρώ από παράνομες συνδέσεις, με την αντίστοιχη ζημία σε διαφυγόντα έσοδα των συνδρομητικών εταιρειών να ξεπερνάει τα 600.000 ευρώ. 

 

  • Ρεαλιστικό θεωρεί η DZ Bank τον στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το 2023, ενώ εκτιμά ότι μετά την DBRS και ο οίκος αξιολόγησης S&P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από αυτό το ορόσημο, στις 22 Απριλίου. Οπως επισημαίνει, η χώρα έχει ήδη κάνει πολλά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Παρά το τρέχον σκηνικό αβεβαιότητας, με την εκτόξευση του πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα ανακοίνωσε ένα νέο ορόσημο στη δημοσιονομική της εξυγίανση αποπληρώνοντας πλήρως το χρέος της προς το ΔΝΤ νωρίτερα, ενώ αρχίζει ήδη να αποπληρώνει τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου και το καλοκαίρι θα βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν επομένως «λόγο» για σημαντική συρρίκνωση του spread τους που άλλοι εκδότες δεν έχουν, κατά την DZ Bank.

 

  • Στην αγορά μετακυλίονται οι ανατιμήσεις στα μέταλλα τουλάχιστον όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους όπου δραστηριοποιείται η Αλουμύλ, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην οικονομική έκθεσή της για τα μεγέθη του 2021. Ταυτόχρονα, η γραμμή άμυνας της Αλουμύλ περιλαμβάνει την υιοθέτηση στρατηγικής αντιστάθμισης ταμειακών ροών και κόστους ενέργειας μέσω ειδικών συμφωνιών με τους παρόχους. Ωστόσο, η πιθανή διατήρηση των τιμών μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά η εταιρεία διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούν τα αυξημένα προγράμματα παραγωγής και πωλήσεων, σε συνδυασμό και με την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News