Business Talk Παρασκευή 25/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι ουκρανικές αερογραμμές, η έλλειψη αλουμινίου και τα ακίνητα της DoValue

Οι ουκρανικές αερογραμμές, η έλλειψη αλουμινίου και τα ακίνητα της DoValue
  • Με σοβαρότατη έλλειψη αποθεμάτων αλουμινίου, που θα επιδεινωθεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Γι’ αυτό, όπως λέει το Bloomberg, με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί, έχει δημιουργηθεί παράθυρο ευκαιρίας για τους traders εμπορευμάτων, καθώς ακόμη και η επιλογή της μεταφοράς αλουμινίου από πολύ μακρινές αποθήκες, που κάποτε ήταν απογορευμένη και ως… σκέψη, είναι, πλέον, άκρως συμφέρουσα. Έτσι, μεγάλοι traders, σύμφωνα με το πρακτορείο, φορτώνουν χύδην αλουμίνιο από το Port Klang της Μαλαισίας σε πλοία με προορισμό την Ευρώπη. 

 

  • Αυτή η πρακτική διακίνησης αλουμινίου, αν και διαχρονικά δεν συμφέρει καθότι είναι κοστοβόρα, λόγω της ζήτησης των Ευρωπαίων που παραμένει ισχυρότατη παρά τις ανατιμήσεις, αφήνει σημαντικό κέρδος. Κι αυτό διότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, που έχει ψαλιδίσει το περιθώριο κέρδους, η παραγωγή αλουμινίου έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα στην Ευρώπη. Περιττό να σημειώσουμε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων στη χώρα, που αντιπροσωπεύει το 4% της παγκόσμιας παραγωγής, θα επιδεινώσει την κατάσταση, εκτοξεύοντας τις τιμές. Πάντως, ακόμη και αυτή η κάπως περίεργη πρακτική του hedging αλουμινίου, έχει σοβαρούς κινδύνους, μεταξύ άλλων, λόγω και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

 

  • Από τις δυνατές επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο και για το σύνολο του 2021 του ΟΤΕ σημειώσαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής που συμβαδίζουν και με τη βελτίωση της πορείας της οικονομίας (η οποία τώρα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί τις παρενέργειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία). Έτσι, τέλη Δεκεμβρίου η Cosmote TV είχε κατά 8,5% περισσότερους συνδρομητές που ανήλθαν σε 624 χιλ., με τις νέες συνδέσεις να ανέρχονται σε 24 χιλ. στο τρίμηνο, έχοντας αυξηθεί σε συνέχεια των επενδύσεων σε αθλητικό περιεχόμενο. Επίσης, οι πελάτες κινητής ενισχύθηκαν κατά 2%, στα 7,1 εκατ., με τους συνδρομητές συμβολαίου να αυξάνονται κατά 3,8%. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του συμβολαίου μεταφράζεται και ως ένδειξη σταθεροποίησης της χώρας και συμβαδίζει με τη στρατηγική του ΟΤΕ για μετάβαση των συνδρομητών καρτοκινητής σε συμβόλαιο.

 

  • Για τις αρχές Απριλίου αναβλήθηκε η ελεύθερη εκποίηση τριών κτηρίων γραφείων στο Μαρούσι από τη DoValue, διαδικασία που συνοδεύεται από ενσφράγιστες προσφορές οι οποίες θα πρέπει να επικυρωθούν από το πτωχευτικό δικαστήριο. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν τρεις γραφειακους χώρους 13.500 τετραγωνικών μέτρων, 30.000 τ.μ. και 14.000 τ.μ. στο Μαρούσι, τα οποία μισθώνονται από την EY, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Fourlis και την Bayer. H συνολική τιμή εκκίνησης για τις τρεις ιδιοκτησίες διαμορφώνεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, με ενδιαφέρον να έχουν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, δύο ΑΕΕΑΠ.

 

  • Με το Κίεβο θα συνδεόταν, απευθείας, από τον Μάρτιο, η Αθήνα μέσω των ουκρανικών αερογραμμών (UIA). Μετά βέβαια, τη ρωσική εισβολή στη χώρα, τα σχέδια αυτά, για πτήσεις κάθε Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή, δεν έχουν, απλώς, «παγώσει» αλλά είναι ανύπαρκτα. Από, χθες, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει κλειστός, καθώς τα πολιτικά αεροσκάφη απαγορεύεται να να εισέρχονται στο FIR της χώρας.

 

  • Ισχυρά ονόματα του επιχειρείν διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της EY Έλληνας «Επιχειρηματίας της χρονιάς» 2021, με την τελετή απονομής και τη βράβευση του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» 2021 να έχει προγραμματιστεί-καλώς εχόντων των πραγμάτων- για τις 23 Μαρτίου. Ποιοι διακρίθηκαν; Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Πλαίσιο ως αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας, ο πρόεδρος και CEO της Αλουμύλ Γ. Μυλωνάς ως διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας, ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου CEO και συνιδρυτής της Blueground και ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, CEO του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ως πρωτοπόρος επιχειρηματίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της EY απονεμήθηκε τιμητική «Διάκριση Συνολικής Επιχειρηματικής Προσφοράς», στον Ελευθέριο Σαΐτη, ιδρυτή και πρόεδρο των εταιρειών, Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix για την εξαιρετική επιχειρηματική του πορεία και τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News