Business Talk Τετάρτη 23/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα μηνύματα των τραπεζιτών, οι άμυνες της Prodea και ο πικρός καφές των Αυστραλών

Τα μηνύματα των τραπεζιτών, οι άμυνες της Prodea και ο πικρός καφές των Αυστραλών
  • Έχει «αντισώματα» η οικονομία για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση είπαν, μεταξύ άλλων, χθες επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Banking summit του moneyreview.gr Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπαν, συγκρατήσαμε όσα ανέφερε ο CEO της Alpha bank Βασίλης Ψάλτης ο οποίος αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες που τροφοδοτούν το κάπως αισιόδοξο σενάριο. Την μεγάλη διάθεση για ταξίδι, τις συσσωρευμένες καταθέσεις, που αυξήθηκαν κατά 36 δισ. εν μέσω πανδημίας, και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει πολύ χαμηλά επιτόκια. Ο Χρηστός Μεγάλου CEO της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ακόμη ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα είναι στα επίπεδα του 2019, ενώ είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι  οι επενδύσεις σε equity άγγιξαν τα 23 δισ. ευρώ το τελευταίο δεκαοκτάμηνο.

 

  • Πώς αντιμετωπίζει η Prodea την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις; Η εταιρεία, καταρχάς, έχει περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων-από τα οποία τα περισσότερα ολοκληρώνονται- σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με τα ενοίκια για τα ποιοτικά ακίνητα να αυξάνονται, η Prodea αντισταθμίζει το ενισχυμένο κατασκευαστικό κόστος με τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα. Σχετικά, δε, με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η εταιρεία είναι σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών. Ακόμη, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή με αποτέλεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις να τίθενται υπό έλεγχο. Με στόχο η Prodea να περιορίσει το ενεργειακό κόστος για τους μισθωτές της, εντατικοποιεί τις ενέργειές της για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητά της «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων (π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων).

 

  • Η ανακοίνωση της Vinci Concessions για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, διάρκειας έως το 2044, του νέου τμήματος του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, δεν θα μπορούσε να μην είναι διθυραμβική, όπως σχολιάζουν, κάπως σκωπτικά, παράγοντες των κατασκευών. Ο λόγος; Η γαλλική εταιρεία της οποίας η Ολυμπία Οδός Α.Ε. αποτελεί θυγατρική κατά 29,9% αποτελεί τον παραχωρησιούχο του έργου που θα εισπράττει τα έσοδα από διόδια, όταν το νέο τμήμα, μήκους 75 χλμ., τεθεί σε λειτουργία.  Ωστόσο, το αυξημένο, λόγω και ενεργειακού κόστους, ρίσκο της κατασκευής το έχουν αναλάβει οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες, η Άβαξ, η Άκτωρ και η ΤΕΡΝΑ που θα υλοποιήσουν τα τρία τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Με άλλα λόγια, άλλοι κατασκευάζουν, άλλοι θα εισπράττουν μέχρι το 2044.  

 

  • Για όσους δυσκολεύονται να διακρίνουν ότι ο πονοκέφαλος των ανατιμήσεων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους είναι διεθνής, παραθέτουμε το ρεπορτάζ του Abcnews της μακρινής μας Αυστραλίας. «Καθώς το 2022 ξημέρωσε και η μακρά σκιά του COVID έμοιαζε ότι θα μπορούσε επιτέλους να αρχίσει να υποχωρεί, πολλοί Αυστραλοί τόλμησαν να ελπίζουν ότι η ζωή επέστρεφε στην κανονικότητα, ή τουλάχιστον πλησίαζε προς αυτή. Η χώρα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού για την Covid-19 παγκοσμίως, και ετοιμαζόταν να άρει τους περιορισμούς κατά της πανδημίας. Ωστόσο, ενώ μετράμε μόλις 10 εβδομάδες από την αρχή του νέου έτους, αυτές οι ελπίδες εξασθενούν γρήγορα, καθώς η αναταραχή στην Ευρώπη έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την οικονομία της Αυστραλίας» αναφέρει το άρθρο.

 

  • Στο ίδιο θέμα, σε δηλώσεις τους στελέχη της αυστραλιανής ασφαλιστικής εταιρείας RAC, αναφέρουν ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα 2 δολάρια ανά λίτρο, το 1/3 των μελών της δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στο αυξημένο κόστος. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, πολλές από τις μικρές και οικογενειακές μεταφορικές επιχειρήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένο κατά 100% κόστος καυσίμου, που, ήδη, αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνόλου των δαπανών τους. Σε λίγο παλαιότερο ρεπορτάζ του το Abc αναφέρει ότι οι ανατιμήσεις θα εκτινάξουν την τιμή του καφέ -αποτελεί πρωινή ιεροτελεστία των Αυστραλιανών-στα 7 δολάρια.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News