Business Talk Δευτέρα 21/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Έρχονται νέες εξαγορές αλλά πληθαίνουν και οι «στομωμένες» επενδύσεις

Έρχονται νέες εξαγορές αλλά πληθαίνουν και οι «στομωμένες» επενδύσεις
  • H χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκινάει με ανακοίνωση νέας εξαγοράς από νεότευκτο εισηγμένο ελληνικό private equity με ισχυρή μετοχική σύνθεση. Και δεν θα είναι βέβαια η τελευταία του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

  • Αυτό που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής, με όλες τις παρατάξεις -με εξαίρεση αυτήν του Τζήμερου- να καταψηφίζουν την έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) χρήζει διερεύνησης. Για παράδειγμα -πέρασε στα ψιλά- την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο είπε «όχι» στην ΜΠΕ για τη δημιουργία μονάδας που θα ανακυκλώνει, θα επεξεργάζεται και θα καίει υλικά από μη επικίνδυνα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα (ΚΔΑΥ). Σημειωτέον ότι πρόκειται για μη επικίνδυνα απόβλητα και άρα η καύση, που θα γινόταν με υπερσύγχρονες μεθόδους θα ήταν ακίνδυνη. Γι’ αυτό, εξάλλου, η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής ήταν θετική. Παρόλ’ αυτά, η ΜΠΕ του έργου καταψηφίστηκε με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι στην μονάδα θα αποτεφρώνονται μόνο μη επικίνδυνα απόβλητα…

 

  • Δυστυχώς όμως, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η Περιφέρεια, θυμίζοντας άλλες εποχές, μπλοκάρει επενδύσεις. Αυτό είχε γίνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο με την επένδυση προϋπολογισμού 93,5 εκατ. ευρώ της Panita Ltd., που έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στους δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης Λυκόβρυσης. Τότε η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΜΠΕ υπήρξε αρνητική, κατά πλειοψηφία (πάλι εξαίρεση ήταν ο Τζήμερος). Κι αυτό παρότι το mall τον Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, όπου μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών, Τουρισμού, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αδ. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Χ. Θεοχάρης, Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, είχε εγκριθεί ως στρατηγική επένδυση.

 

  • Bespoke SGA Holdings και SAG Investments & Holdings Limited. Το πρώτο είναι το όνομα της νέας εταιρείας συμμετοχών που ίδρυσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πριν από λίγες ημέρες και που πιθανότατα θα είναι η «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα συγκεντρωθούν οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ το οποίο καλύπτεται κατά 1,4 εκατ. ευρώ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (1% του μετοχικού κεφαλαίου) με το υπόλοιπο 99% (138, 6 εκατ. ευρώ) να βάζει η εταιρεία SAG Investments & Holdings Limited, που έχει έδρα την Κύπρο. Στο πρώτο Δ.Σ. συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Μαρία Γεώργαλου, αντιπρόεδρος της Chipita Foods, η Αγγελική Οικονόμου, διευθύνουσα σύμβουλος της «Νίκας», η Αρτεμις Ντούσια, οικονομική διευθύντρια της «Νίκας» και ο Θέμης Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant.

 

  • Μεταφέρουμε εδώ αυτό από τον Δήκτη της κυριακάτικης Καθημερινής: Σωρηδόν και μονομερώς, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζουν τα σταθερά τιμολόγια πελατών τους σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής. Κι ενώ όταν προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες γίνονται ενοχλητικοί, με συνεχή τηλεφωνήματα για τη «μεγάλη προσφορά μόνο για εσάς», όταν πρόκειται για μονομερή αλλαγή τιμολογίων επί τω δυσμενεστέρω, είναι ύποπτα… διακριτικοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενημέρωση ότι σε 60 ημέρες θα αλλάξει η σύμβαση είναι προσεκτικά «κρυμμένη» στο τέλος του λογαριασμού με πολύ ψιλά γράμματα. Συνήθως οι πελάτες τους το αντιλαμβάνονται όταν φτάσει ο πρώτος λογαριασμός με τη νέα τιμολόγηση. Άλλοι πάροχοι στέλνουν sms και παραπέμποντας σε κάποιο άρθρο –με εξίσου ψιλά γράμματα– της σύμβασης, ενημερώνουν ότι σε 30 ημέρες δεν μπορούν πλέον να σου προσφέρουν αυτό που συμφωνήσατε πριν από μερικούς μήνες. Ισως έτσι εξηγείται γιατί ενώ έπρεπε από τον Δεκέμβριο να εφαρμόσουν τα νέα πιο διαφανή πρότυπα λογαριασμών και συμβάσεων, οι πάροχοι ζήτησαν και –δυστυχώς– πήραν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παράταση για τον Μάρτιο. Και τώρα που έφτασε ο Μάρτιος, ζήτησαν νέα παράταση με το ίδιο επιχείρημα: δεν προλαβαίνουν, ισχυρίζονται, να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα. Εξαιρετικά βολικό για τους ίδιους, εξοργιστικά δυσάρεστο για τους καταναλωτές, υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές.

 

  • Όχι έναν, όχι δύο, αλλά έξι διαγωνισμούς του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είχαν νοθεύσει τέσσερις εταιρείες. Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε στις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρείες πρόστιμα συνολικού ύψους 316.798 ευρώ. Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην προμήθεια εμποτισμένων ξύλινων στύλων, τραβερσών κ.λπ. και αυτό που έκαναν ήταν να συνεννοούνται μεταξύ τους για τον καθορισμό τιμών και ποσοτήτων, καθώς και να ανταλλάσσουν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες με στόχο να μοιράζουν τους διαγωνισμούς και να είναι όλοι –πλην των φορολογουμένων– ευχαριστημένοι. Το πρόστιμο είναι σχετικά μικρό, αφού από μόνες τους οι εταιρείες προσήλθαν στη διαδικασία διευθέτησης και παραιτήθηκαν από ένδικα μέσα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News