Business Talk Τρίτη 22/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το αντάρτικο του Σχιστού και τα μυστήρια του 5G

Το αντάρτικο του Σχιστού και τα μυστήρια του 5G
  • Ούτε με το…σταυρό στο χέρι δεν είναι δυνατό να γλιτώσουν από τις αντιδράσεις οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, με το που έγινε γνωστό ότι η Εκκλησία σχεδιάζει να αξιοποιήσει έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό και προχωράει στην ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ τις διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου, ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, που εκλέγεται από το 2014 και υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «πρόκειται για εν κρυπτώ διαδικασία που τον ανησυχεί διότι πάνε να δημιουργηθούν τετελεσμένα». Όχι άδικα κάποιοι βρίσκουν οικεία τη συγκεκριμένη φράση. 

 

  • «Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν να θέσουν προ τετελεσμένων τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας» έλεγε το 2014 το τμήμα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση στο Ελληνικό. Ο Λαγουδάκης ανέφερε ακόμη ότι η Εκκλησία αγνόησε τους τρεις Δήμους στα όρια των οποίων βρίσκεται η έκταση η οποία-σημειωτέον- παραμένει για πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτη. Η έκταση, όπως ακόμη, είπε ο Δήμαρχος, δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί, επειδή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και μεγάλα τμήματά  της βρίσκονται στην Α’ Αρχαιολογική Ζώνη. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι οι εν κρυπτώ συνεννοήσεις χωρίς τους Δήμους και ο δασικός και αρχαιολογικός χαρακτήρας των προς αξιοποίηση εκτάσεων υπήρξαν- εντελώς συμπτωματικά- τα βασικά σημεία του αγωνιστικού αφηγήματος κατά του Ελληνικού.

 

  • Πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα, αλλά έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Wall Street Journal ανέφερε ότι η ανάπτυξη του δικτύου πέμπτης γενιάς (5G) καθυστερεί σημαντικά ή τουλάχιστον, για την ώρα, δεν φαίνεται εξασφαλισμένο πώς θα αυξήσει την κερδοφορία των παρόχων, κάτι που αποτελεί και ζητούμενο. Αυτή τη στιγμή, το 5G που είναι ουσιαστικά ένα αναβαθμισμένο 4G με πολύ γρήγορες ταχύτητες download και upload, εξαπλώνεται ταχύτατα. Και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ζητούμενο είναι να προχωρήσει η ανάπτυξη του δικτύου 5G που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες. 

 

  • Στο πεδίο αυτό βρίσκονται τα «λεφτά», αλλά ακόμη η πρόοδος είναι πενιχρή παγκοσμίως και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν, βάσει του καλού σεναρίου, αρκετά χρόνια, μέχρι να δούμε να λειτουργούν αποτελεσματικά καινοτομίες στηριγμένες στο 5G. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να περάσουμε από το 5G που επιτρέπει να κατέβει πολύ πιο γρήγορα μια ταινία στο κινητό, στο 5G και το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) που θα επιτρέπει π.χ. τον έλεγχο του αποθέματος των προϊόντων σε ένα logistics center. Πάντως, στην Ελλάδα θα έχουμε σύντομα εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Κι αυτό μετά το κλείσιμο του πρώτου γύρου χρηματοδότησης του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», που έχει κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά θα πέσουν σε εταιρείες τεχνολογίας και startups που έχουν δημιουργήσει εφαρμογές στηριγμένες στο 5G, κάτι που αποτελεί και το μέγα ζητούμενο.

 

  • Η νέα ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), η σύνθεση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με το γνωστό θέμα διπλασιασμού της ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων, που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ απαιτούν να διπλασιαστεί η ταχύτητα και στις ευρυζωνικές συνδέσεις των δικών τους πελατών που βασίζονται, όπως είναι γνωστό, στο δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ. Δηλαδή θέλουν να πληρώνουν την ίδια τιμή χονδρικής για συνδέσεις διπλάσιας ταχύτητας. Λύση δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και μάλλον πρέπει να τη δώσει η ΕΕΤΤ.

 

  • Τουλάχιστον πολύτιμη τροφή για σκέψη θα παράσχει το σημερινό Banking Summit του Moneyreview.gr. Οι CEO’s των τραπεζών, κορυφαία στελέχη των οίκων αξιολόγησης και επιδραστικές περσόνες στο χώρο της τεχνολογίας και του fintech, όπως ο Chris Skinner θα δώσουν το “παρών” στην μεγάλη αυτή διοργάνωση που θα βγάλει και ειδήσεις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News