Business Talk Δευτέρα 7/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Κλείνει το deal Attica-ANEK και έρχεται νέα εξαγορά ελληνικής startup

Κλείνει το deal Attica-ANEK και έρχεται νέα εξαγορά ελληνικής startup

·         Θέμα ολίγων εβδομάδων μαθαίνουμε πως είναι η έναρξη του due dilligence της Attica Group στην ΑΝΕΚ μετά τη συμφωνία των πιστωτών να αποδεχτούν την πρόταση της πρώτης για απορρόφηση της δεύτερης. Η Πειραιώς έχει ολοκληρώσει την εξαγορά του δανείου της Alpha Bank στην ΑΝΕΚ και τώρα μένει η έγκριση της συγχώνευσης από τις γενικές συνελεύσεις των δύο ακτοπλοϊκών και κατόπιν η ολοκλήρωση του due dilligence για τον προσδιορισμό της επακριβούς αξίας της επιχείρησης. Σε γενικές γραμμές πάντως το deal προβλέπει πως η Attica θα αναλάβει χρέη της τάξης των 100 εκατομμυρίων έναντι των τραπεζών και το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Αφού ολοκληρωθεί η αποτίμηση των επιχειρήσεων θα προσδιοριστεί και η σχέση ανταλλαγής των μετοχών.

·         Η ΑΝΕΚ βαρύνεται με δανεισμό της τάξης των 250 εκατομμυρίων και επιπλέον υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τρίτους άλλων 50 εκατομμυρίων. Πιστωτές της ΑΝΕΚ είναι οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank (που πούλησε το δάνειό της στην Πειραιώς), Attica Bank, σε πολύ μικρότερο ποσοστό Συνεταιριστικές και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean το οποίο έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ με τίμημα σαφώς χαμηλότερο από το ονομαστική τους αξία.

·         Μπορεί τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά να μην προχωρούν με τις ταχύτητες που θα ήθελαν οι περισσότεροι και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να περιμένουν ακόμα τον ανάδοχο για το προβλήτα έξι αλλά η ΤΕΚΑΛ, η κατασκευαστική του Παναγιώτη Ψαλτάκου που έχει κατασκευάσει το σύνολο σχεδόν των νέων υποδομών στον Πειραιά την τελευταία δεκαετία, έχει διαφοροποιηθεί σε νέες business: μπήκε στα ξενοδοχεία και ανέλαβε την ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου απέναντι απ’ το αρχαιολογικό μουσείο που θα στεγάσει τρία τριάστερα ξενοδοχεία της Accor στην Πατησίων.

·         Για κάποιο λόγο που λίγοι καταλαβαίνουν, ο διαγωνισμός για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, δηλαδή η προθεσμία για κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, καθυστερεί μήνες. Η συνωμοσιολόγοι στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην παραδοχή πως δεν είναι τώρα καιρός για αλλαγές σε ένα λιμάνι που ήδη χρησιμοποιούν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς παρά να μην παρατηρήσει πως υπάρχει μια κάποια επιβράδυνση στο ρυθμό ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών. Αυτό δεν ισχύει βέβαια για το λιμάνι του Ηρακλείου που αν και προκηρύχθηκε τελευταίο έχει πάρει ξεκάθαρο το προβάδισμα.

·         Τραπεζικές πηγές πληροφορούν την στήλη πως μια από τις 5 ελληνικές τράπεζες των οποίων την πιστοληπτική αξιολόγηση επιβεβαίωσε προ ολίγων ημερών η Standard & Poor’s, η Aegean Baltic Bank δείχνει να αναπτύσσεται εντόνως: ο ισολογισμός της πέρυσι έφτασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η οργανική της κερδοφορία (NII) προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι στο 16% με τις επισφάλειες κάτω από το 2%. Καθαρόαιμη ναυτιλιακή τράπεζα για είκοσι χρόνια, το τελευταίο διάστημα ανοίχτηκε και σε ανανεώσιμες, εμπορικά ακίνητα και τεχνολογία με αποτέλεσμα να σταματήσει να περνά απαρατήρητη στην εγχώρια αγορά και όχι μόνον.

·         Θέμα χρόνου μαθαίνουμε πως είναι η τρίτη μεγάλη εξαγορά ελληνικής startup του 2022. Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως μετά την Pollfish και την Accusonus υπάρχει ελληνική εταιρεία που έχει προσελκύσει σοβαρότατο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ακούγεται μάλιστα ότι η εκκολαπτόμενη αυτή συμφωνία θα έχει αξία που προσμετράται με εννεαψήφιο νούμερο.

·         Παρουσιάζει ρίσκο, αλλά εμφανίζει και σημαντικές προοπτικές για υπεραξίες. Ο λόγος για τον Ταύρο, την περιοχή που -λόγω της αύξησης των τιμών στα ακίνητα- ολοένα και περισσότεροι επενδύτες εξετάζουν. Ίσως όχι άδικα εάν ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή προωθούνται σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτή της Noval που βρίσκεται σε έκταση 70 στρεμμάτων την οδό Πειραιώς 252. Εκεί η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πάρκο πολιτισμού και φιλοξενίας, με τη σχετική μελέτη να έχει εκπονηθεί από την ARIS Architects, με συνολικό ύψος επένδυσης τα 150 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο, που έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, προβλέπει ανάπτυξη χώρων πολιτισμού και τουρισμού, που θα συνδυάζει με ένα πάρκο πρασίνου.

·         Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Διαθέτει έκταση 3.300 τ.μ. και συντελεστή δόμησης 3, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ. Σε κάθε περίπτωση, θα φανεί εάν και πόσοι θα κονταροχτυπηθούν για το ακίνητο στις 10 Μαρτίου οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News