Business Talk Παρασκευή 17/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Οι ανησυχίες στον Τουρισμό και το Σύζευξις

Οι ανησυχίες στον Τουρισμό και το Σύζευξις
  • Μεγάλη Βρετανία και King George κλείνουν το 2021 έχοντας ανακτήσει πέριξ του 60% της δραστηριότητας του 2019 ενώ εκτιμάται πως το 2022 μπορεί να πλησιάσει ένα ποσοστό 80%- 85% εφόσον βέβαια η πανδημία δεν κλιμακωθεί. Αυτό σημειώνουν πηγές της Λάμψα, της ιδιοκτήτριας των δύο προαναφερθέντων πολυτελών ξενοδοχείων, προσθέτοντας πως φέτος η αύξηση του τζίρου των ξενοδοχείων του ομίλου σε σχέση με το 2020 ξεπέρασε το 170%. Σημειώνεται πως η εισηγμένη παρουσιάζει και βελτιωμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τα οποία διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε κέρδη 12,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,7 εκατ. πέρυσι. Δυναμική με την οποία εκτιμάται πως ολοκληρώνεται και το υπόλοιπο της χρήσης.

 

  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά την πανδημία ιδιαίτερα ικανοποιητικό είναι και το ντεμπούτο του τρίτου ξενοδοχείο της Λάμψα στο Σύνταγμα, του Athens Capital MGallery που άνοιξε νωρίτερα φέτος τις πύλες του. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ετοιμάζει και τέταρτο μικρότερο όμως project στο Σύνταγμα και ειδικότερα στην οδό Ζαλοκώστα όπου βρίσκεται ακίνητο ιδιοκτησίας του EΦΚΑ την παραχώρηση του οποίου εξασφάλισε με σκοπό να αναπτύξει πολυτελή διαμερίσματα.

 

  • Καλή ήταν όμως η χρήση του 2021 και για τα ξενοδοχεία της εταιρείας στο Βελιγράδι όπου το νέο έτος εκτιμάται πως θα αγγίξουν το 80% με 90% των εσόδων του 2019. Την ίδια ώρα στη Ρόδο το Sheraton επέτυχε να ανακτήσει το 50% της δραστηριότητας του 2019 φέτος ενώ για το 2022 εκτιμάται πως μπορεί να ανέβει έως και το 80%-85%.

 

  • Τούτων λεχθέντων οι ίδιοι κύκλοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την έκταση στην οποία θα επηρεάσει τον τουρισμό της πρωτεύουσας κατά το πρώτο τρίμηνο η επαπειλούμενη επικράτηση της μετάλλαξης όμικρον. Ήδη οι πρώτοι περιορισμοί στις διεθνείς μετακινήσεις δείχνουν πως τα τεστ επιστρέφουν οριζοντίως ακόμα και για τους εμβολιασμένους καθιστώντας δαπανηρότερες τις μετακινήσεις και σίγουρα πιο περίπλοκες. Κεντρικά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας μιλούν για ακυρώσεις εκδηλώσεων και επαγγελματικών ταξιδιών, κλάδος του τουρισμού που έκανε τα πρώτα δειλά βήματα ανάκαμψής του, τους προηγούμενους μήνες. Πολλά από τα ξενοδοχεία του κέντρου, αλλά και εκείνα της Αττικής Ριβιέρας που είναι ανοιχτά, ακυρώνουν εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει περιορίζοντας τα προγράμματά τους αφού εκτιμούν κάμψη στη διάθεση του κοινού για κρατήσεις.

 

  • Επιβραδύνονται αισθητά τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για ταξίδια έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα παραμένουν ανησυχητικά και επιπλέον επικρέμεται η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον. Έτσι ξένες και ελληνικές αεροπορικές εκτιμάται πως θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες περικοπές δρομολογίων για το διάστημα που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές και μετά έως και τον Μάρτιο οπότε και αναμένεται να γίνει αισθητή η πλήρης επίπτωση της νέας μετάλλαξης σε ένα ούτως ή άλλως εποχικά κακό τρίμηνο για τις αεροπορικές.

 

  • Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Δημοσίου, που θα επιτρέψει στα κρατικά ταμεία να γλυτώσουν περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο λόγος; Για το Σύζευξις μέσω του οποίου θα μπει οπτική ίνα σε δεκάδες χιλιάδες κτήρια και φορείς του Δημοσίου. Ωστόσο, ο ρυθμός υλοποίησής του είναι πολύ αργός, όπως, ανέφερε χθες, σε δημοσιογραφική συνάντηση ο CEO της Vodafone Χαρης Μπρουμίδης. Στα κτήρια, προτού μπουν οι ανάδοχοι-πάροχοι, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί καλή προεργασία, η οποία όμως, περιορίζεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό ακινήτων. Με αυτά και μ’εκείνα ορισμένοι, κάπως δικαιολογημένα, ανησυχούν μήπως δούμε τέτοια φαινόμενα στα έργα του Δημοσίου που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.   

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News