Business Talk Πέμπτη 16/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το γράμμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η συμφωνία Πειραιώς-Alpha

Το γράμμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η συμφωνία Πειραιώς-Alpha
  • Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ακρόαση της ολλανδικής Reggeborgh και της επενδυτικής εταιρείας Atlas που ελέγχουν το 30% και 10% των μετοχών της Ελλάκτωρ αντίστοιχα.
  • Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις επί φερόμενων ενδείξεων συντονισμένης πρακτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απεστάλη στα μέσα της εβδομάδας και έχει προθεσμία πέντε ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει βάλει στο αρχείο την υπόθεση για πιθανό συντονισμό ενεργειών μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα.
  • Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ANEK) από την Attica Group μετά την επί της αρχής συμφωνία των πιστωτών της για την έκταση της απομείωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Κρητικής εταιρείας αλλά και της μεταξύ τους κατανομής των βαρών.
  • Η ολοκλήρωση του deal θα βάλει τέλος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΑΝΕΚ, διασώζοντας έναν ιστορικό ακτοπλοϊκό όμιλο, ενώ παράλληλα η θα καταστήσει την Attica ακόμα ισχυρότερη και δυνητικά θα επαυξήσει την αξία της, η οποία οποίου σε όρους enterprise value μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει σε ορίζοντα τριών ετών το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
  • Ειδικότερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι παράλληλα και μέτοχος της ΑΝΕΚ (28,1298%) και της Attica Group (11,8445%) και αναμένεται έτσι να επωφεληθεί και μετοχικά από το νέο ενοποιημένο όμιλο, θα εξαγοράσει τα δάνεια της Alpha Bank προς την ΑΝΕΚ και κατόπιν, μαζί με τους υπολοίπους πιστωτές, θα αναχρηματοδοτήσει τον εναπομείναντα απομειωμένο δανεισμό και θα τον μεταφέρει στη νέα μεγεθυμένη Attica.
  • Πιστωτές της ΑΝΕΚ εκτός από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank είναι επίσης η Attica Bank, με πολύ μικρό ποσοστό συνεταιριστικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean το οποίο έχει εξαγοράσει με discount τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ. Η ΑΝΕΚ βαρύνεται με δανεισμό της τάξης των 250 εκατομμυρίων και επιπλέον υποχρεώσεις 50 εκατομμυρίων προς προμηθευτές και τρίτους. Η υπό συζήτηση συμφωνία προβλέπει σημαντική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού, έως και κατά 150 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές, και την διασφάλιση της εξόφλησης των προμηθευτών στο ακέραιο.
  • Πιστός στην παράδοση των ελκυστικών αμοιβών προς τους μετόχους του θα παραμείνει ο ΟΤΕ. Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, η αμοιβή προς τους μετόχους θα επιμερίζεται μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών, ενώ τα μερίσματα θα εξομαλυνθούν για να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείμματα.
  • Σε κάθε περίπτωση, για το 2022 η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους θα είναι τουλάχιστον ίση με αυτήν του 2021, δηλαδή δεν πρόκειται να είναι χαμηλότερη από 174 εκατ. ευρώ. Τα σπουδαία παντως, στις 22 Φεβρουαρίου οποτε στο μέγαρο του Αμαρουσιου θα καθορίσουν την πολιτική αμοιβών για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια.
  • Καλά εκπνέει η χρονιά για το υπουργείο Υποδομών που κατάφερε να διαχειριστεί την καυτή πατάτα που οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, οπου έχουμε ένα θανατηφόρο τροχαίο κάθε μήνα. Μετά τις εγκρίσεις που εξασφάλισε από την Κομισιόν, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Καραγιάννης υπέγραψαν την αναθεωρημένη σύμβαση του έργου, η οποία θα πάει προς επικύρωση στη Βουλή ώστε τα εργα να ξεκινήσουν αρχές της χρονιάς. Το έργο σαλαμοποιήθηκε το 2015 από τον υπουργό Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Σπίρτζη με το πρόσχημα ότι έτσι ευνοείται ο ανταγωνισμός. Από καθαρή σύμπτωση 4 από τις 8 εργολαβίες του αυτοκινητοδρόμου είχαν καταλήξει (αρχικά) σε εταιρείες συμφερόντων του Χ.Καλογρίτσα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News