Business Talk Πέμπτη 28/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Ο Μυτιληναίος, ο «μαχητής», η CVC και ο Ζαγοράκης

  • Την ερχόμενη Πέμπτη 4, Φεβρουαρίου όμιλος Μυτιληναίου θα δώσει flash report για τα αποτελέσματά του κατά την χρήση του 2020. Δηλαδή μέσα σε 35 μόλις μέρες από το κλείσιμο της χρήσης. Όσον αφορά την ταχύτητα η επίδοση είναι εφάμιλλη με αυτή μεγάλων αμερικανικών ομίλων ενώ του δίνει ένα αβαντάζ διαφάνειας και ορατότητας στα μάτια των ξένων αλλά και των εγχώριων επενδυτών.

 

  • Λογικά η αμέσως επόμενη κίνηση του θα είναι η αξιοποίηση αυτής της επίδοσης. Με ποιο τρόπο; Ίσως με την έξοδο στις κεφαλαιαγορές. Με το ελληνικό δημόσιο να δανειστεί χθες με 0,8% για δεκαετία και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Μυτιληναίος σε λίαν ικανοποιητικό επίπεδο μια τέτοια κίνηση μπορεί να φέρει σημαντικότατο όφελος στο μέσο κόστος χρηματοδότησής του, λένε οι πιο διαβασμένοι στην αγορά.

 

  • Μια βδομάδα μετά τον Μυτιληναίο αποτελέσματα θα ανακοινώσει και η Coca-Cola και σε δύο βδομάδες τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΤΕ. 

 

  • Οι μύδροι κατά της απερχόμενης διοίκησης της Ελλάκτωρ, κυρίως από μετόχους, που έλαβαν το λόγο κατά το χθεσινό proxy fight για τον έλεγχο της εταιρείας δεν έλειψαν. Όταν το παιχνίδι είχε χαθεί, ο Αναστ. Καλλιτσάντσης ανέφερε grosso modo ότι τα περιθώρια κινήσεων της εταιρείας, υπό τον ολλανδικό έλεγχο, θα είναι ασφυκτικά. Κι αυτό διότι δημιουργείται ζήτημα ανταγωνισμού και συγκέντρωσης στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο και η Reggeborgh δεν να είναι σε θέση να διεκδικήσει νέα έργα. Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό φάνηκε ανίσχυρο μπροστά στο ερώτημα που έθεσε ο δικηγόρος και καθηγητής στη Νομική Σχόλη Γιώργος Σωτηρόπουλος που εκπροσωπεί τους Ολλανδούς. «Γιατί η Invesco αφού πιστεύει τόσο πολύ σε αυτά που καταγγέλει περί παραβάσεων των κανόνων ανταγωνισμού, σήμερα το πρωί (σ.σ.:χθες Τετάρτη) δεν αποτόλμησε να δικάσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε να μην γίνει η σημερινή συνέλευση;» διερωτήθηκε. 

 

  • Ένα ακόμη ερώτημα που αιωρούνταν χθες, και παρέμεινε αναπάντητο, καθώς δεν εθίγη από κανένα από τα δύο στρατόπεδα, ήταν εάν η πλευρά των Μπάκου- Καϋμενάκη αγόρασε το πρώτο πακέτο των 25,6 εκατ. μετοχών, καταβάλλοντας 33,2 εκατ. ευρώ. Κύκλοι της εν λόγω πλευράς, «που είχαν, βέβαια, διαψευστεί, μέσα του μήνα οπότε είχαν διαρρεύσει ότι οι δύο επιχειρηματίες απέκτησαν -χωρίς ποτέ αυτό να συμβεί-το 18,3% της Ελλάκτωρ, υποστήριζαν ότι η συναλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία με τους αδελφούς Καλλιτσάντση. Κι υφίσταται χρονικό διάστημα 48 ωρών για να γνωστοποιηθεί η συναλλαγή στο χρηματιστήριο. Εάν, λοιπόν, η αγοραπωλησία δεν ανακοινωθεί σήμερα, θεωρείται ως μη γενόμενη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι κ.κ. Μπάκος-Καϋμενάκης που είχαν λάβει τα δικαιώματα ψήφου του 20% της Pemanoaro, ψήφισαν κατά των δύο πρώτων κρίσιμων θεμάτων στη χθεσινή γ.σ. της Ελλάκτωρ.

 

  • Αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εξέλιξη των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών κατά το 2020. Και όπως οι πιο προσεκτικοί ίσως έχουν ήδη παρατηρήσει, αυτές έχουν αυξηθεί γενναία καθώς όχι μόνον οι επενδυτικές και καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί ελέω πανδημίας αλλά και η αντληθείσα ρευστότητα από τα διάφορα εργαλεία που έγιναν διαθέσιμα πέρσι παραμένει στο οπλοστάσιο των ταμειακών διαθεσίμων των επιχειρήσεων.

 

  • Αυτό βοηθάει σημαντικά τις τράπεζες ενόψει των stress test παρά τις όποιες επιπτώσεις από τιτλοποιήσεις κλπ. Αλλά, φευ, το κρίσιμο ζητούμενο για τους υπολοίπους είναι οι αυξημένες καταθέσεις να βοηθήσουν την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και όχι την διαχείριση της κρίσης…

 

  • Στην αγορά των εξοπλιστικών συστημάτων ακούγεται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, και όχι με κολακευτικό τρόπο, η προσπάθεια που καταβάλλει ένας εκ των αντιπροσώπων αυτού του κλάδου να εισέλθει με αξιώσεις στην διεκδίκηση κάποιων προγραμμάτων. Πρόκειται για επιχειρηματία που όπως λένε οι ανταγωνιστές του «βιάστηκε να συνεργαστεί με τους λάθος ανθρώπους» με αποτέλεσμα τώρα να «είναι όλοι πολλοί επιφυλακτικοί μαζί του». «Μαχητής ο ίδιος από μικρός θα επιμείνει αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

 

  • Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τη CVC για την πώληση του 80% της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι πληροφορίες λένε πως η τελευταία πρόταση του fund περιλαμβάνει βελτιώσεις που μπορούν να επιτρέψουν στην συναλλαγή να προχωρήσει. Βέβαια το ίδιο έλεγαν οι «πληροφορίες» και πριν 1 και πριν 2 και πριν 3 και 4 μήνες… υπομονή. Ο καιρός γαρ εγγύς.

 

  • Βομβαρδίζονται οψίμως τα δημοσιογραφικά γραφεία από δελτία τύπου και πληροφορίες για τις επιχειρηματικές εξελίξεις στην Folli-Follie. Τη μία η επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Collective την άλλη η αξία η μεγάλη των ακινήτων που θα προκύψει από την εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης για το ένα από τα δυο διάδοχα εταιρικά σχήματα, και ούτως καθεξής. Φιλότιμη προσπάθεια από την νέα διοίκηση της ψυχορραγούσας επιχείρησης αλλά να μην ξεχνάμε πως η εισηγμένη -έστω και σε αναστολή- δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει όχι μόνο εξαμηνιαίες καταστάσεις για το 2020 αλλά ούτε καν καταστάσεις για το 2019…

 

  • Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΛΑΡΚΟ, όπως η στήλη, έχει ήδη επισημάνει. Στους δύο αυτούς διαγωνισμούς πάντως, του ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ, μαθαίνουμε πως τελικά θα εμφανιστούν πράγματι περί τους 10 ενδιαφερόμενους. Αλλά λέγεται πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών κατεβαίνουν μόνο και μόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά αρχεία της εταιρείας εφόσον περάσουν την προαξιολόγηση.

 

  • Με τούτα και με εκείνα, εκτιμάται πως η περίοδος μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες τουλάχιστον. Να σημειώσουμε εδώ πως οι διαγωνισμοί μπορεί να είναι δύο αλλά κάποιοι μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο για τα μεταλλεία και όχι για το εργοστάσιο. Οψόμεθα.

 

  • Πολλά και ενδιαφέροντα στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου στην οποία περιλαμβάνεται και η παρουσίαση από τον υφυπουργό πολιτισμού και αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου για τις διατάξεις εναρμόνισης με την «ολιστική» μελέτη FIFA-UEFA, για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και για τις λέσχες φιλάθλων. Καλά που είναι κλειστά τα γήπεδα….

 

  • Και μιας και το έφερε ο λόγος να επισημάνουμε – για όσους τους διέφυγε χθες- πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη ο οποίος, όχι μόνον επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ύστερα από διερευνητικές συζητήσεις, προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, της ΕΠΟ». Ο πρωθυπουργός «δήλωσε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Θεόδωρου Ζαγοράκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του». Επομένως;

 

  • Η πανδημία και ειδικότερα η στροφή προς τα απολυμαντικά και αντισηπτικά έχει ενισχύσει σημαντικά την δραστηριότητα της Παπουτσάνης και έτσι δεν πρέπει να απορεί κανείς για το γεγονός ότι η 3Κ Ανώνυμη Επενδυτική Εταιρεία μεθοδικά ανέβασε το ποσοστό της στο 5,46% από 4,53% προηγουμένως.

 

  • Όσοι κατά την επίσκεψή τους στα μαγαζιά μετά την επανέναρξη του λιανεμπορίου διαπίστωσαν πως τα περισσότερα από αυτά ξεστοκάρουν παλαιότερο εμπόρευμα δεν πρέπει να απορούν. Βλέπετε δεν είναι μόνον ο πεσμένος τζίρος και η έλλειψη ρευστότητας που τα έχει εμποδίσει από τον ανεφοδιασμό τους με καινούργιο στοκ. Το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδών από την Ασία στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και υπερ-δεκαπλασιαστεί την τελευταία τετραετία από 600 δολάρια περίπου το 2016 σε πάνω από 10.000 ανά εμπορευματοκιβώτιο σήμερα. Μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο αλλά η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής μεταποίησης, έστω και έτσι, πήρε μια ανάσα. Και αυτό αφορά και πολλούς έλληνες παραγωγούς.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News