Business Talk Τρίτη 26/01/2021, 07:30
BUSINESS TALK

Η μάχη των 550 εκατ., η Creta, η FF και ο Ν. Χαρδαλιάς

  • Ενόσω η χώρα δίνει τη μάχη με την πανδημία, πέντε ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα δίνουν την μεταξύ τους μάχη για ένα “ξεχασμένο” έργο αρχικού προϋπολογισμού 550 εκατομμυρίων. Την ώρα λοιπόν αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για τις νέες ταυτότητες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δημόσιας τάξης και των εντεταλμένων του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.

 

  • Έγγραφα ασφαλείας τελευταίας γενιάς που θα επιτρέψουν όχι μόνο να μπει τέλος στην παραχάραξη των ελληνικών ταυτοτήτων αλλά και στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης να τις διασυνδέσει με πλήθος καινοτόμων υπηρεσιών που υπόσχονται να κάνουν την ζωή ευκολότερη (κυρίως του δημοσίου, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

 

  • Όποια από τα πέντε σχήματα (μπορεί και όλα) περάσουν επιτυχώς την τεχνική αξιολόγηση θα προκριθούν στο τελικό στάδιο που είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών που έχουν ήδη καταθέσει μαζί με τις τεχνικές στον (μειοδοτικό) διαγωνισμό. Η χαμηλότερη λοιπόν προσφορά κερδίζει το έργο.

 

  • Τι γίνεται όμως εάν ένα σχήμα έχει κάνει μία τεχνική προσφορά στην οποία απαντά αβασάνιστα «ναι σε όλα» (όσα ζητά η προκήρυξη) σε μια εξωπραγματικά χαμηλή τιμή χωρίς να μπορεί με αυτήν να καλύψει τα κόστη των προδιαγραφών που επιβάλλει η προκήρυξη; Ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, πιστέψτε με. Το ερώτημα ανακύπτει διότι μαθαίνουμε ότι από τους πέντε κάποιοι κατέθεσαν τεχνικές προσφορές, η περιγραφή και η τεκμηρίωση των οποίων περιελάμβανε έγγραφα που χρειάστηκαν 50 κούτες (ναι σωστά διαβάσατε 50 κούτες) και κάποιοι άλλοι 10.

 

  • Και τα πέντε σχήματα πάντως είναι σοβαρότατα και τα διαπιστευτήριά τους δεν επιτρέπουν εύκολη κριτική. Πρόκειται για την κοινοπραξία της (γαλλο-αμερικανικής) Ιdemia με τον ΟΠΑΠ, την κοινοπραξία της (γερμανικής) Veridos Ματσούκης με τον ΟΤΕ, την κοινοπραξία της (γαλλικής) Thales με την Unisystems (και την γνώριμη στην Ελλάδα από τα διαβατήρια, ιαπωνική Toppan), την Austria Card (Inform Λύκος) και την κοινοπραξία της (βελγικής) Zetes με την Space Hellas. Αν όλα κυλήσουν ομαλά και οι αποκλεισθέντες δεν επιδοθούν στο κλασικό μπαράζ προσφυγών -φρούδες τέτοιες ελπίδες, να ξέρετε- τότε πιθανότατα θα έχουμε ανάδοχο ίσως και πριν τα τέλη του καλοκαιριού. Οι επαΐοντες πάντως θεωρούν πιθανότερη ημερομηνία τις αρχές του επόμενου έτους… Όσο για τις ταυτότητες, αυτές για να τις πάρουμε στο χέρι θα απαιτηθεί άλλο ένα έτος τουλάχιστον, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

 

  • Η δεύτερη σεζόν της σειράς Creta Farms ξεκίνησε και έχει ως κύριο μοτίβο την αίτηση ακύρωσης του ενός εκ των δυο αδελφών-ιδρυτών της Κωνσταντίνου Δομαζάκης, της πρόσφατης απόφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου Ρεθύμνου με την οποία είχε επικυρωθεί η από 05/02/2020 συμφωνία εξυγίανσης και μεταβίβασης της επιχείρησης στην Impala Investment του Δημήτρη Βιτζηλαίου. Οι εμπνευστές της δεύτερης σαιζόν υπόσχονται να καθηλώσουν το κοινό με νέες ανατροπές και περιπετειώδη δράση.

 

  • Μία ημέρα πριν από την γενική συνέλευση και το proxy fight για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, οι πλευρές ένθεν κακείθεν μετρούν σήμερα τις δυνάμεις τους. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh εμφανίζονται αποφασισμένοι να “λήξουν” το παιχνίδι αύριο Τετάρτη, ενώ σήμερα θα πρέπει η Akron Trade & Transport, που ελέγχουν οι Δημ. Καϋμενάκης και Ι.Μπάκος, να αγοράσει το πρώτο πακέτο μετοχών της Ελλάκτωρ, δηλαδή 25,6 εκατ. τεμάχια, πληρώνοντας 33,2 εκατ. ευρώ.

 

  • Όπως είναι φυσικό η συναλλαγή αυτή έχει προεξοφληθεί στο βαθμό που ήδη έχουν τα δικαιώματα ψήφου του πακέτου και έτσι δεν αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων, όπως έχουν διαμορφωθεί έως σήμερα, με τη φημολογία να θέλει τους Ολλανδούς να ελέγχουν ποσοστό άνω του 40% της Ελλάκτωρ αλλά και τους αντιπάλους τους από κοντά. Κι έστω κι αν, χθες, προηγήθηκε η δημόσια αντιπαράθεση του Δημήτρη Καλλιτσάντση με τη νυν διοίκηση της εταιρείας από τον αδελφό του Αναστάση, τίποτα δεν έχει κριθεί.

 

  • Γι’ αυτό, τα βλέμματα είναι στραμμένα στους μικρούς Έλληνες και ξένους θεσμικούς αλλά και τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ακόμα κάποια ποσοστά. Ένα είναι βέβαιο: όποιος και να κερδίσει αύριο, η κόντρα θα έχει συνέχεια. Και πιθανόν να διευρυνθεί και εκτός εταιρείας .

 

  • Όσοι το περίμεναν το 2018 δεν είχαν παρά να περιμένουν τρία χρόνια…. Ο λόγος για το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα αποκαΐδια της Folli Follie και ειδικότερα τα ακίνητα που εισάγονται στην συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie. Κι αυτό επειδή προβλέπεται η πώληση της πάλαι ποτέ (;) ναυαρχίδας του ελληνικού retail, του ιστορικού κτηρίου του πρώτου μεγάλου ελληνικού πολυκαταστήματος, του Μινιόν ενώ πωλητήριο θα μπει και σε αξιόλογα ακίνητα που χρησιμοποιούσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου σε Κηφισιά, Σπέτσες (το συγκεκριμένο δεν είναι όμως ελεύθερο βαρών προς τρίτους) και Αστυπάλαια.

 

  • Η λίστα των ακινήτων της Folli Follie που πρόκειται να εισφερθούν στην εταιρεία Assets Co, που θα δημιουργηθεί και θα λάβουν οι πιστωτές, είναι μεγάλη και περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις κατηγορίες ακινήτων: Διαμέρισμα στη Βουλγαρία, καταστήματα σε Κολωνάκι, Σαντορίνη, Ψυχικό και Μαρούσι, γραφεία σε Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη, ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, αγροτεμάχια στο Κορωπί και το Βουκουρέστι και «παρκινγκ» σκαφών στην Αίγινα.

 

  • Πώς θα σας φαινόταν αν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μετατρεπόταν σε αναπτυξιακό ταμείο που επενδύει σε έργα υποδομών κατά των φυσικών καταστροφών; Ενδιαφέρον. Σωστά; Αυτό πάντως σκέπτεται να κάνει σε διευρυμένη κλίμακα η αντίστοιχη υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες η Federal Emergency Management Agency (FEMA) που όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κονδύλια έως και 10 δισεκατομμυρίων για το σκοπό αυτό (σε μια κίνηση που θα επιτρέψει στο νέο αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει χρονοβόρες διαδικασίες στο Κογκρέσο και να ξεκινήσει άμεσα εξαπλασιασμό των δαπανών που θα τονώσουν την ανάπτυξη (χτίζοντας θαλάσσια τείχη, ανυψώνοντας ή μετεγκαθιστώντας σπίτια που είναι επιρρεπή σε πλημμύρες και λαμβάνοντας άλλα μέτρα καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις καταιγίδες και άλλες φυσικές καταστροφές). Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά όσοι προσπαθείτε να φανταστείτε το Νίκο Χαρδαλιά σε ρόλο fund manager έχετε πολύ ζωηρή φαντασία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News