Business Talk Τετάρτη 27/01/2021, 07:10
BUSINESS TALK

Το θρίλερ της Ελλάκτωρ και η Εγνατία

  • Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αρχειοθετήσει την υπόθεση περί συγκέντρωσης του ελληνικού κλάδου των κατασκευών, εάν το ολλανδικό fund Reggeborgh κερδίσει σήμερα το Proxy Fight για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.  Αυτό, που ανέφεραν, χθες βράδυ, πηγές με γνώση, ενδεχομένως να αποτελεί την αιτία για την οποία απέσυρε η Invesco των Μπάκου -Καϋμενάκη τα ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα γ.σ. Κι αυτό επειδή, όπως υποστήριζε, εάν η Invesco αποκτήσει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ τίθεται ζήτημα σύγκεντρωσης στον κλάδο των κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση, επειδή σπάνια έχει διαψευσθεί η γενική παραδοχή ότι τα θρίλερ αξιώσεων συνήθως δεν τελειώνουν εύκολα και απλά, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις της σημερινής γενικής συνέλευσης. Για το καλό πάντως, του κλάδου των κατασκευών και της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει το Proxy Fight να λάβει τέλος. 

 

  • Στόχος είναι να προχωρήσουν τα μεγάλα projects και να μην έχουν την τύχη σαν του έργου παράκαμψης Βασιλικού (στην Εύβοια). Με πρόσφατη απόφασή του, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στη διάλυση της σύμβασης του έργου με ανάδοχο την κοινοπραξία Alpine Bau και Δομοτεχνική. Η Alpine Bau έχει πτωχεύσει και η Δομοτεχνική από το 2014, οπότε έληξε η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, δεν έπραξε τα δέοντα βάσει της νομοθεσίας. Περιττό να αναφερθεί ότι στο έργο από το 2010 που υπογράφηκε η σύμβαση μέχρι το 2014, δεν μπήκε ούτε…παιδική μπουλντόζα.

 

  • Την 1η Απριλίου όρισε το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ χθες Τρίτη ως νέα ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον εν εξελίξει διαγωνισμό που αφορά στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα της περασμένης Παρασκευής  του MoneyReview και της Καθημερινής. Πρόκειται για μία ιδιωτικοποίηση οικονομικού αντικειμένου της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται στην αγορά, με το 50% αυτού του ποσού να αφορά σε επενδύσεις και έργα συντήρησης και αναβάθμισης και τα υπόλοιπα το τίμημα της παραχώρησης.

 

  • Η απόφαση έρχεται πριν συζητηθεί η κυρίως υπόθεση της αίτησης για παράταση που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κοινοπραξία της Roadis με την Άκτωρ και της Vinci με την Mytilineos Holdings. Τα δυο αυτά σχήματα είχαν ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ παράταση που δεν έλαβαν και προσέφυγαν έτσι στο ΣτΕ πετυχαίνονται ασφαλιστικά μέτρα περί μη αποσφράγισης της μιας και μόνης προσφοράς που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την ανωτέρω απόφαση κατ’ ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματός του να συμμορφωθεί οικειοθελώς προς τις αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.

 

  • Δεσμευτική προσφορά στις 11 Δεκεμβρίου είχε υποβάλει  μόνον η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τερνα με την Egis, η οποία όμως δεν αποσφραγίστηκε μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησαν και κέρδισαν από το ΣτΕ οι δύο οι άλλοι υποψήφιοι.

 

  • Τα επτά σχήματα που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι η Anas International Enterprise, η Freyja Holdings SARL (του Macquarie European Infrastructure Fund), η κοινοπραξία της Roadis Transportation Holding με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία της Sichuan Communications Investment Group με την Damco Energy, η κοινοπραξία των Vinci Highways και Vinci Concessions με την Mytilineos Holdings, η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τερνα με την Egis Projects και, τέλος, η Δίολκος Κατασκευαστική.

 

  • Σε ορίζοντα έξι μηνών θα έχουν συγκεντρωθεί τα κεφάλαια των ιδιωτών επενδυτών για το ταμείο Φαιστός που πρόκειται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Αυτό ανέφερε, χθές ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Συμμετοχές 5G».

 

  • Το ταμείο “προικοδοτείται” με κεφάλαια αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 25% των εσόδων (372 εκατ. ευρώ) του πρόσφατου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση φάσματος 5G. Ωστόσο, θα πρέπει να ενισχυθεί με ιδιωτικά κεφάλαια της τάξεως του 30%, καθώς το modus operandi του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στηρίζεται στην μόχλευση. Αν κι έχει ειπωθεί πολλάκις, δεν βλάπτει να υπενθυμίσουμε ότι η αξιοποίηση τμήματος των εσόδων του διαγωνισμού για την παραχώρηση συχνοτήτων 5G είναι ελληνική πρωτοβουλία, του Κυριάκου Πιερρακάκη.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News