Business Talk Τρίτη 9/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι νέες ενδείξεις για ρεκόρ στον τουρισμό και η «απειλή» των καθυστερήσεων

Οι νέες ενδείξεις για ρεκόρ στον τουρισμό και η «απειλή» των καθυστερήσεων
  • Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι τη φετινή χρονιά θα έχουμε νέο ρεκόρ στον τουρισμό. Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας φανερώνει το… αδιαχώρητο που επικρατεί από ξένους τουρίστες, οι οποίοι τείνουν σε ορισμένα hot spots να είναι πολύ περισσότεροι από τους Έλληνες. Εκτός όμως, από τα εμπειρικά δεδομένα, υπάρχουν και τα γεγονότα και οι αριθμοί. Για παράδειγμα, τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν μέχρι και τις 2 Ιουλίου περισσότερες πτήσεις (διεθνείς κι εγχώριες) από 5% έως 20% στους ελληνικούς αιθέρες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Εάν σκεφτούμε ότι πέρυσι τις περισσότερες εβδομάδες της θερινής περιόδου η αεροπορική κίνηση εάν δεν ξεπερνούσε τα επίπεδα του 2019 ήταν κοντά στο 95%, γίνεται αντιληπτό γιατί το ρεκόρ των πτήσεων και κατ’ επέκταση της επιβατικής κίνησης έχει «κλειδώσει».
  • Εξάλλου, ταξιδιωτικές εισπράξεις ρεκόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και νέο ρεκόρ αφίξεων Αμερικανών προοιωνίζουν τα πρώτα στοιχεία για το 2023. Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, η Ελλάδα αναδύθηκε στον έβδομο πιο δημοφιλή διεθνή προορισμό μεταξύ των Αμερικανών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα.
  • Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Allianz Partners που παρακολουθεί την τουριστική δραστηριότητα μέσω των ασφαλιστικών συμβολαίων που καλύπτει, αλλά και άλλες βάσεις δεδομένων. Η ετήσια επισκόπηση των Top 10 European Destinations της Allianz Partners διαπίστωσε ότι τα ευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με το 2022, με το Λονδίνο ως τον κορυφαίο προορισμό. Περίπου το 80% των Αμερικανών κατευθύνεται στην Ευρώπη για περίπου επτά ημέρες, ενώ το 11% σχεδιάζει οκταήμερα ταξίδια. Οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί πόλεων είναι οι εξής, με σειρά από την πρώτη έως την τελευταία: Λονδίνο, Παρίσι, Δουβλίνο, Ρώμη, Ρέικιαβικ, Εδιμβούργο, Αθήνα, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, και Μιλάνο.
  • Η Αθήνα για τους Αμερικανούς αποτελεί βασικό προορισμό από τον οποίον είτε γράφουν για τα νησιά είτε για κρουαζιέρα είτε απλώς παραμένουν σε αυτόν. Με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ, με αυτές να ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στο 1,08 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ο μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών επισκεπτών είχε σημειωθεί το 2019, στα 1,09 εκατομμύρια.
  • Ωστόσο, εκτός από το ρεκόρ έχουν «κλειδώσει» και οι καθυστερήσεις. Κι αυτό δεν θα μπορούσε να μην ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι ο αριθμός των κινήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέρχεται σε 18 ανά ώρα, όταν πέρυσι ήταν 28. Η μείωση αυτή σχετίζεται με την πρακτική που υιοθετούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίες αποφασίζουν να μειώσουν τον ρυθμό διαχείρισης των κινήσεων αεροσκαφών για λόγους που οι ίδιοι κρίνουν ως απαραίτητους, όπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της αναβάθμισης ηλεκτρονικών συστημάτων. Κι ενώ, πέρυσι το καλοκαίρι, υπήρξε “υπερπροσπάθεια”,  όπως σημειώνουν πηγές των αερομεταφορών, από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, φέτος, για τεχνικούς λόγους, που οι ίδιοι επικαλούνται (παρότι οι τεχνολογικές υποδομές δεν είναι δυνατόν να υποβαθμιστούν δραματικά σε λιγότερο από 12 μήνες) πρέπει να περιοριστούν σε 18. Ωστόσο, η πρακτική αυτή, εκτός από δυσχέρεια για το επιβατικό κοινό προκαλεί και την επιδείνωση της πανευρωπαϊκής θέσης της Αθήνας με κριτήριο την ακρίβεια των ωρών άφιξης και αναχώρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, την Κυριακή 7 Μαΐου το 65% των πτήσεων αναχώρησε εντός 15 λεπτών σε σύγκριση με την προγραμματισμένη ώρα, ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν σε 80% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Την ίδια ημέρα, το 53,7% των πτήσεων αφίχθηκε εντός 15 λεπτών, σε σχέση με την προκαθορισμένη ώρα, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 82%. Ας ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική.
  • Στις Στρατηγικές Επενδύσεις εντάχθηκε η ανάπτυξη του κέντρου αποθήκευσης και διανομής του αμερικανικού fund HIG Capital στον Ασπρόπυργο, στο ακίνητο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Το επενδυτικό σχέδιο «Hull Logistics Park» της εταιρείας «ΣΤΡΙΜ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ Α.Ε.» έχει προϋπολογισμό 244.164.841 ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.
  • Το έργο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενιαίας πρότυπης υπερσύγχρονης μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και συνδυασμένων μεταφορών, χερσαίων-θαλάσσιων-σιδηροδρομικών (tri-modal). Θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας 291 στρεμμάτων που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Διυλιστηρίων, στο 17ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου σε δύο τμήματα που θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα. Το πρώτο τμήμα 238 στρεμμάτων θα διαθέτει λιμένα, χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμό διακίνησης φορτηγών, έναν από τους συνολικά τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους και σταθμό διακίνησης Ι.Χ. Το δεύτερο τμήμα 53 στρεμ. θα φιλοξενεί κτήριο πολλαπλών χρήσεων, τρεις αποθήκες και χώρο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News