Business Talk Δευτέρα 10/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι έλεγχοι της εφορίας, οι επενδύσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και ο γρίφος των επιτοκίων 

Οι έλεγχοι της εφορίας, οι επενδύσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και ο γρίφος των επιτοκίων 
  • Με ειδικά συνεργεία ελέγχου στις επιχειρήσεις που ενώ παρουσιάζουν υψηλή επισκεψιμότητα δεν εμφανίζουν τα αντίστοιχα έσοδα, απαντά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων στη φοροδιαφυγή. Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, «στις επιχειρήσεις αυτές θα γίνονται έλεγχοι από εξειδικευμένα συνεργεία ελέγχου, τα οποία θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές τους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους».
  • Παράλληλα, ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης αποκαλύπτει το νέο «όπλο» της ΑΑΔΕ για τις αδήλωτες πισίνες. Οπως σημειώνει, σχεδιάζεται ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εντοπίζει τις πισίνες στον δορυφορικό χάρτη της χώρας, δίνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες που μας επιτρέπουν, μέσω διασταυρώσεων με το κτηματολόγιο, να εντοπίζουμε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να ελέγχουμε εάν οι πισίνες έχουν δηλωθεί όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024 σχεδιάζει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Carlsberg. Στο επίκεντρο των επενδύσεων είναι βεβαίως η μονάδα της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε να παράγεται η μπίρα Carlsberg σε κουτί και σε βαρέλι (draught), εξέλιξη η οποία καθιστά το συγκεκριμένο εργοστάσιο παραγωγικό και εξαγωγικό κόμβο για τον δανέζικο όμιλο, έναν εκ των κορυφαίων «παικτών» παγκοσμίως στην κατηγορία της μπίρας.
  • Την ίδια ώρα η εταιρεία, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ντέγιαν Μπέκο, δεν αποκλείει επέκταση στη διανομή των αλκοολούχων ποτών, όπως ήδη κάνει ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και η Cocacola Τρία Εψιλον, ξεφεύγοντας πλέον από τα στενά όρια της μπίρας και των αναψυκτικών. Ο ίδιος αναφερόμενος στις ανατιμήσεις υποστηρίζει ότι ήταν μονόδρομος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ για το τρέχον έτος η Ολυμπιακή Ζυθοποιία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους, αλλά σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες, κάτι που συμβαίνει ευρέως στην κατηγορία της μπίρας.
  • Παρά τις ανατιμήσεις, πάντως, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία βελτίωσε όχι μόνο τις πωλήσεις της το 2022, αλλά και την κερδοφορία της, ενώ ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις της, πάνω από την ανάπτυξη της συνολικής αγοράς, στις κατηγορίες των mixers (αναψυκτικά για κοκτέιλ) και του μηλίτη. Το 2023 η εταιρεία αναμένει ακόμη καλύτερη πορεία, με τους πρώτους οιωνούς να είναι θετικοί, παρά το γεγονός ότι το α΄ τρίμηνο της χρονιάς η μπίρα συνολικά πραγματοποιεί λιγοστές πωλήσεις.
  • Η μεγάλη αύξηση του κόστους αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων μετά την εκτίναξη των επιτοκίων ανησυχεί τις τράπεζες, που επιχειρούν να προλάβουν νέα γενιά κόκκινων δανείων. Για τον λόγο αυτό προχωρούν στο «πάγωμα» της δόσης των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια για όλα τα ενήμερα δάνεια, όσα έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται, αλλά και αυτά που είναι σε καθυστέρηση επί 89 ημέρες εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά. Η ημερομηνία που θα ισχύσει το «πάγωμα» συζητείται να είναι η 31η Μαρτίου.
  • Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει επηρεάσει –προς το παρόν τουλάχιστον– τα στεγαστικά δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ (29,8 δισ. μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα) που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Τα πρώτα σημάδια επιδείνωσης της ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών τους αποτυπώνεται στα στεγαστικά δάνεια οφειλετών που έχουν πουληθεί σε funds και γι’ αυτό η συζήτηση για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων θα καλύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα ρυθμισμένα δάνεια που έχουν φύγει από τις τράπεζες μέσω των τιτλοποιήσεων.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News