Business Talk Δευτέρα 21/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Σε ρόλο δήμιου ο Δήμος Αθηναίων και Ποντίου Πιλάτου η Airbnb

Σε ρόλο δήμιου ο Δήμος Αθηναίων και Ποντίου Πιλάτου η Airbnb
  • Με ενδιαφέρον περιμένει αγορά, αλλά και οι περίοικοι να δουν πώς θα καταστεί δυνατή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία, η κατεδάφιση από το Δήμο Αθηναίων των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος του κ. Ευμορφίδη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε στον Δήμο Αθηναίων περιθώριο τριών μηνών να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη  το οποίο λειτουργεί κανονικά. Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ επισημαίνει ότι ο Δήμος δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας επί 2,5 χρόνια. Απόφαση η οποία, υπενθυμίζεται, ακύρωσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου επειδή δεν είχε προηγηθεί έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι ο Δήμος πρέπει τωρα να αναλάβει ρόλο δήμιου για να αποκεφαλίσει την κορυφή του αμφιλεγόμενου ξενοδοχείου που φιλοδόξησε να σταθεί δίπλα στην Ακρόπολη
  • Ξεκινάει σήμερα η διαπραγμάτευση των  warrants  της Attica Bank και θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου. Πρόκειται για 271,44 εκατομμύρια παραστατικών τίτλων  που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία της Attica Bank. Από την 1η Δεκεμβρίου οι τίτλοι μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica με αναλογία 1 προς 1 και το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω,  62,93% σε 69,51%. Παράλληλα το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα μειωθεί από 14,7% σε 12,03%, του ΕΦΚΑ από 10,26% σε 8,40% και της Ellington από 9,87% σε 8,08%. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει, εκτός απροόπτου, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατομμύρια με στόχο να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο. Τα 180 εκατομμύρια από αυτά θα εισφέρει η Ellington.
  • Το ζήτημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει η αγορά και το ρυθμιστικό της πλαίσιο σε ωρίμανση. Ωστόσο σύμφωνα με δήλωση της Airbnb στην εφημερίδα Καθημερινή, «η φιλοξενία στην Ελλάδα έχει ήδη ρυθμιστεί και η Airbnb συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να εγγράψουν τα σπίτια τους, να αφαιρέσουν τις παράνομες καταχωρίσεις και να εξασφαλίσουν την πληρωμή φόρου. Οι οικοδεσπότες στην Ελλάδα είναι συνήθως καθημερινές οικογένειες που μοιράζονται τα σπίτια τους για να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης. Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες κανονισμοί είναι σαφείς και απλοί στην εφαρμογή και αποτελούν θετικό παράδειγμα του πώς οι πλατφόρμες και οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν τις τοπικές οικογένειες». Ο καθένας δηλαδή έχει ξεκινήσει και οχυρώνεται στα χαρακώματα του.
  • Δύο επενδυτικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας 400 MW, είναι μεταξύ των projects αθροιστικού προϋπολογισμού της τάξης των δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν προταθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα project αυτά βρίσκονται στην ατζέντα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, κατά την επίσκεψή του σήμερα και αύριο στο Ντουμπάι και στο Αμπου Ντάμπι. Τα ραντεβού στα Εμιράτα περιλαμβάνουν βεβαίως και συνάντηση εργασίας με την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ), το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας. Οι εξελίξεις αποτελούν μέρος της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την υπογραφή της «κοινής διακήρυξης για τη δημιουργία ευρείας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – ΗΑΕ» και της «συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» τον Νοέμβριο του 2021.
  • Πληθαίνουν τα αεροσκάφη ελληνικών συμφερόντων που διατίθενται προς μίσθωση για ιδιωτικές πτήσεις. Μετά την ενδονησιωτική αεροπορική εταιρεία Cycladic συμφερόντων Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, η οποία κατέχει στόλο τριών Cessna Grand Caravan -ένα εκ των οποίων είναι δεσμευμένο για την εκτέλεση τέτοιων πτήσεων που ξεκίνησε τακτικές πτήσεις προ ενάμιση μήνα, το στόλο της διευρύνει και η Panellenic Airlines συμφερόντων Αντώνη Καράτζη. Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση του δεύτερου αεροσκάφους της, ενός Cessna Citation XLS SX – πως βάση θα έχει το Παρίσι και θα πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή συνδέοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, προορισμούς σαν κι αυτούς με το Ηράκλειο και την Κρήτη.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News