Business Talk Παρασκευή 17/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η επιστροφή των Κινέζων λόγω Golden Visa, τα νεότερα για τον προαστιακό στη Δ. Αττική και οι νέες κινήσεις στα γραφεία 

Η επιστροφή των Κινέζων λόγω Golden Visa, τα νεότερα για τον προαστιακό στη Δ. Αττική και οι νέες κινήσεις στα γραφεία 
  • Έχει υποεκτιμηθεί, σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι μπορούν να παίξουν ρόλο και στην ελληνική οικονομία. Ο λόγος; Μετά τα όσα τράβηξαν, τα τελευταία χρόνια οπότε είχαν εγκλωβιστεί στην Κίνα λόγω του ιδιαίτερα αυστηρού δόγματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν αντιληφθεί ότι δεν τους…χωρά η Κίνα. Και ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε άλλες πιο φιλόξενες χώρες, κάνοντας χρήση των προγραμμάτων της Χρυσής Βίζας. Υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 11.000 κροίσοι θα εγκαταλείψουν τη χώρα του Δράκου, με τις χώρες –«στόχους» να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Πορτογαλία και βέβαια την Ελλάδα. Εάν το 0,03% των 11.000 Κινέζων σε αποδρομή, επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα μέσω Χρυσής Βίζα, τότε μιλάμε για κεφάλαια ύψους 165 εκατ. ευρώ.
  • Για την 1η Μαρτίου μετατέθηκε η διαδικασία της εκδήλωσης προσφορών για το έργο της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ της επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική. Θα κατασκευαστεί μία νέα γραμμή μήκους 36 χλμ. από τα Άνω Λιόσια μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων που θα εξυπηρετεί τις περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, του Λουτρόπυργου, καθώς και Νερακίου, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων.  Η νέα αυτή γραμμή του Προαστιακού, θα εξυπηρετεί και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα διευκολύνει, ευρύτερα, την μετάβαση των εργαζομένων στον μεγάλο αριθμό εταιρειών διανομής, αποθήκευσης και διαμεταφοράς προϊόντων που έχουν την έδρα τους στα δυτικά της Αθήνας. Όπως αναφέρει στο MR στέλεχος επιχείρησης logistics, η υφιστάμενη συγκοινωνιακή απομόνωση των συγκεκριμένων περιοχών λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση εργαζομένων.
  • Στην μάχη της εξοικονόμησης ρεύματος έχει μπει για τα καλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πέτυχε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Ξεπέρασε δηλαδή τρεις φορές τον στόχο του 10% που έχει τεθεί για το Δημόσιο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως το ΓΛΚ είναι και αυτό που δώσει και το ΟΚ για τα μπόνους στον δημόσιο τομέα, για την καταβολή των οποίων η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. 
    Τώρα, το τι έγινε στο υπόλοιπο Δημόσιο μένει να φανεί, αλλά η τελική εικόνα θα αργήσει. Και αυτό διότι η εξοικονόμηση βασίζεται στις μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ας μην ξεχνάμε οι «έξυπνοι μετρητές» που θα μπορούσαν να δίνουν μετρήσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο βρίσκονται ακόμη στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας . Οι μετρήσεις, λοιπόν, δεν γίνονται τακτικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα οπότε όσοι θέλουν να μάθουν που και πόσοι εξοικονόμηση ενέργειας έγινε στο Δημόσιο θα πρέπει να κάνουν υπομονή.
  • Υπήρξε μια ανησυχία λόγω της πανδημίας και της επέκτασης της τηλεργασίας που αυτή έφερε, αλλά αφού τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν ξεμπερδέψαμε με τα γραφεία, η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους πρώτης ποιότητας αυξάνεται και πάλι. Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό η Dimand Real Estate σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του τελευταίου εναπομείναντος «φιλέτου» στον άξονα της Λ. Κηφισίας και συγκεκριμένα πέριξ του κόμβου της Αττικής οδού («Δαχτυλίδι»), που αποτελεί το πλέον περιζήτητο σημείο για τη στέγαση γραφείων από επιχειρήσεις.
  • Συγκεκριμένα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το εν λόγω σχήμα φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία για την ανάπτυξη του οικοπέδου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το νοσοκομειακό συγκρότημα του Ιατρικού Κέντρου στο Μαρούσι. Πρόκειται για μια έκταση η οποία ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και σήμερα χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στον κόμβο της Αττικής οδού και προσφέρεται για την ανάπτυξη κτιρίων γραφείων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News