Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 12:53
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου και σε πόσες χώρες ταξιδεύει κανείς με το ελληνικό

Το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου και σε πόσες χώρες ταξιδεύει κανείς με το ελληνικό

Το διαβατήριο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι το ισχυρότερο στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι κάτοχοι του μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες σε 180 χώρες του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέφυγαν τα καθολικά lockdowns που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες, εστιάζοντας σε ηπιότερα μέτρα όπως η χρήση μάσκας. Η πολιτική αυτή προσέλκυσε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που ήθελαν να αποφύγουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονταν στις πατρίδες τους.

Το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου και σε πόσες χώρες ταξιδεύει κανείς με το ελληνικό-1

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Arton Capital, ένας κάτοχος διαβατηρίου των ΗΑΕ έχει σήμερα πρόσβαση σε 7 περισσότερες χώρες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά διαβατήρια της Γερμανίας ή της Σουηδίας και 9 περισσότερες σε σχέση με το διαβατήριο της Ιαπωνίας, που πήρε την πρώτη θέση στην αντίστοιχη φετινή κατάταξη  της Henley & Partners.

Πάντως, ο Passport Index της Arton Capital δείχνει ότι η δεκάδα των 10 ισχυρότερων διαβατηρίων του κόσμου κυριαρχείται από τις ευρωπαϊκές χώρες: Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν η Γερμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία, που μαζί με τη Ν. Κορέα, δίνουν εύκολη πρόσβαση σε 173 χώρες.

Το ισχυρότερο διαβατήριο του κόσμου και σε πόσες χώρες ταξιδεύει κανείς με το ελληνικό-2

Στην 3η κατηγορία βρίσκονται η Δανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ και η Ν. Ζηλανδία, με πρόσβαση σε 172 χώρες.

Η Ελλάδα εντάσσεται στην 4η κατηγορία, μαζί με την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Ιαπωνία, το Ην. Βασίλειο και την Αυστραλία, των οποίων τα διαβατήρια δίνουν εύκολη πρόσβαση σε 171 χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ελληνικό διαβατήριο ταξιδεύει χωρίς βίζα σε 122 χώρες, με βίζα κατά την άφιξη σε 49 και με απαίτηση βίζας σε 27. 

Σύμφωνα με την Arton, το διαβατήριο  του Βανουάτου είναι το μοναδικό που έγινε πιο αδύναμο μέσα στη χρονιά, λόγω της επαναφοράς της απαίτησης βίζας για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διαβατήριο του Αφγανιστάν παραμένει το λιγότερο χρήσιμο στον κόσμο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες: Οι 10 συμβουλές της για τα ταξίδια

Οι καλύτεροι προορισμοί για… σόλο ταξιδιώτες

Ταξίδια: Ο πιο trending προορισμός του 2023 και πότε να πάτε

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News