Business & Finance Τρίτη 18/04/2023, 16:44
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πώς μια δημοφιλής ιταλική περιοχή αποφεύγει τον υπερτουρισμό 

Πώς μια δημοφιλής ιταλική περιοχή αποφεύγει τον υπερτουρισμό 

Καθώς ορδές τουριστών πηγαίνουν στην Ιταλία για μια πολυάσχολη καλοκαιρινή σεζόν, μια περιοχή έχει περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον υπερτουρισμό.

Η αυτόνομη περιοχή του Alto Adige, γνωστή και ως Bolzano – South Tyrol, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει εισαγάγει ένα όριο στους επισκέπτες που διανυκτερεύουν εκεί, περιορίζοντας τους αριθμούς στα επίπεδα του 2019 και επιβάλλοντας απαγόρευση σε τυχόν νέα ανοίγματα καταλυμάτων – εκτός αν έχει κλείσει άλλο.

Η περιοχή, που συνορεύει με την Αυστρία, είναι μια από τις πιο γνωστές πύλες προς τις Δολομιτικές άλπεις, με τους επισκέπτες να ξεχύνονται για να δουν θεαματικές απόκρημνες κορυφές που γίνονται ροζ στο ηλιοβασίλεμα, ονειρεμένες παγετώδεις λίμνες και χαριτωμένες πόλεις. 

Ο Arnold Schuler, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό στην επαρχία και πρότεινε τον νέο νόμο, είπε στο CNN ότι –η περιοχή είχε «αγγίξει το όριο».
«Φτάσαμε στο όριο των πόρων μας, είχαμε προβλήματα με την κυκλοφορία και οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν μέρη για να ζήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι θέλουν «να εγγυηθούν την ποιότητα [ζωής] για τους ντόπιους και τους τουρίστες». 

«Φτάσαμε στο όριο»

Το Alto Adige είναι γνωστό ως υπαίθριο καταφύγιο, αλλά ο Schuler λέει ότι η μακροχρόνια φήμη του έχει αρχίσει να τίθεται σε κίνδυνο από τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή.

«Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να κάνουν πεζοπορία και να δουν όμορφα μέρη, όχι για να βρεθούν σε μποτιλιάρισμα», είπε.

Το 2022, η περιοχή είχε 34 εκατ. διανυκτερεύσεις. «Ο τομέας του τουρισμού είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά έχουμε φτάσει στο όριο, οπότε λάβαμε αυτά τα μέτρα για να εγγυηθούμε καλύτερη διαχείριση της ροής ανθρώπων και να εγγυηθούμε διαμονή για τους τουρίστες,» δήλωσε στο CNN. 

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2022, εμποδίζει οποιονδήποτε να ανοίξει ένα νέο κατάλυμα (συμπεριλαμβανομένου ενός Airbnb) ή να προσθέσει περισσότερα δωμάτια χωρίς να ζητήσει άδεια από την τοπική του αρχή.

Ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων κλινών από το 2019 έχει οριστεί σε κάτι λιγότερο από 230.000. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν πλέον περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου να αναφέρουν στις αρχές πόσους επισκέπτες στεγάζονταν στην πραγματικότητα το 2019 – ουσιαστικά προσθέτοντας καναπέδες-κρεβάτια στον απολογισμό, οι οποίοι δεν υπολογίζονταν προηγουμένως σε επίσημα στοιχεία. Ο τελικός αριθμός θα σηματοδοτήσει το όριο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί στο μέλλον. 

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, θα διατεθούν επιπλέον 7.000 υποτιθέμενα «κρεβάτια» μεταξύ των τοπικών αρχών του Alto Adige για να μοιράζονται όπως κριθεί κατάλληλο, σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν χωρητικότητα λογότερων από 40 επισκέπτες. Άλλα 1.000 «κρεβάτια» έχουν κρατηθεί για να εκχωρηθούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν, στο μέλλον, κάποιος θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση σε μια πόλη με πολύ χαμηλά επίπεδα τουρισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Το καλοκαίρι ξεκίνησε στην Ελλάδα – Πού να μείνετε

Ο υπερτουρισμός αποτρέπει τους ταξιδιώτες του Αυγούστου

ΣΕΤΕ: Πάμε για έσοδα πάνω από 18,2 δισ. ευρώ στον τουρισμό φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News