ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα νέα κίνητρα για τις e-συναλλαγές: Υπερτυχεροί, εκπτώσεις φόρου

Αλλάζουν όσα ξέραμε για τις αποδείξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών

Τα νέα κίνητρα για τις e-συναλλαγές: Υπερτυχεροί, εκπτώσεις φόρου

Αλλάζουν όσα ξέραμε για τις αποδείξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς θα υπάρχει φορο-μπόνους στους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις από κλάδους επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, ενώ όσοι προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι και οι υπερτυχεροί μέσω της νέας φορολοταρίας. 

Έκπτωση φόρου 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ συμπεριλαμβάνονται και φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που έχουν ως στόχο οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις και να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Αυτό σημαίνει πως εάν πληρώσουμε ηλεκτρονικά

·       Eργασίες υδραυλικού,ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή

·     Οικιακές υπηρεσίες, Υπηρεσίες καθαρισμού, Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών,

·     Υπηρεσίες για βοήθεια ατόμων στο σπίτι

·     Γυμναστήρια, σχολές χορού

·     Ταξί

·     Νομικές υπηρεσίες

·     υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού

·     υπηρεσίες αρχιτέκτονα

·     υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής

·     υπηρεσίες συμβουλευτικής

·     γραφεία τελετών

τότε το φορολογητέο εισόδημα μας θα μειωθεί κατά 30% της δαπάνης και άρα ο φόρος θα είναι μικρότερος.

Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος έχει φορολογητέο εισόδημα 20.000.Τώρα πληρώνει φόρο 3.100 ευρώ. Εάν υποθέσουμε πως ο εργαζόμενος κάνει δαπάνες ύψους 4.000 € σε ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα,το ποσό που θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα είναι 1.200€, άρα το φορολογητέο εισόδημα πέφτει στις 18.800 € και ο φορολογούμενος καλείτε να πληρώσει φόρο 2.836€.

Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος γλιτώνει 286 €. σημαντική αλλαγή είναι πως  οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα μετρούν διπλά στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Για παράδειγμα μια απόδειξη από οδοντίατρο ύψους 100€ θα μετρά ως δαπάνη 200€ για την κάλυψη του υποχρεωτικού ποσού ηλεκτρονικών συναλλαγών 30%.

 

Έπαθλα έως και 50.000 και η λοταρία του Αη-Βασίλη 

Αναμορφώνεται και το πλαίσιο της φορολοταρίας- με ισχύ των νέων δεδομένων πιθανότατα από τα Χριστούγεννα. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τι αλλάζει:

·     Θα δοθεί  διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. 

·     Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Θα υπάρχουν διπλάσιοι λαχνοί σε αυξημένα ποσοστά εισοδήματος που θα καταναλώνεται σε ηλεκτρονικές συναλλαγές

·     Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ (πιθανότατα θα υπάρχουν βραβεία των 1.000 ευρώ, των 5.000 ευρώ, των 20.000 ευρώ και των 50.000 ευρώ). Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου από 12 εκατ. στα 13 εκατ. ευρώ ενώ το σύστημα θα γίνει πιο διαδραστικό και ο φορολογούμενος μέσω ενός μηνύματος θα μπορεί να μαθαίνει εάν έχει κερδίσει στη φόρο λοταρία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News