BUSINESS & FINANCE

Αλλαγή πλεύσης για τις e-αποδείξεις

Αλλαγή πλεύσης για τις e-αποδείξεις

Πολύ πιο γενναιόδωρο από τον αρχικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι το σύστημα που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2022 για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπει ένα οριστικό «φρένο» στην φοροδιαφυγή. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χάνει περί τα 7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το «κενό» ΦΠΑ.

Το τελικό σχέδιο 

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν e-συναλλαγές συναλλαγές σε επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Η έκπτωση αυτή θα ανέρχεται μάλιστα στο 30% της δαπάνης. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος κάνει μια τέτοια συναλλαγή ύψους 1.000 € τα 330 € θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο ο φορολογούμενος θα «κυνηγά» μια τέτοια e-απόδειξη καθώς θα σκέφτεται πως την ώρα της φορολογικης δήλωσης το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει θα είναι μικρότερο.

Οι «ύποπτες» ειδικότητες 

Η λίστα δεν έχει επακριβώς καθοριστεί ακόμη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γιατρούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόμους, μηχανικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, κατασκευαστές στεγών, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων, ανθοπωλείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων, κομμωτηρίων, κουρείων, μανικιούρ-πεντικιουρ, ενοικίασης Ι.Χ. και μοτοποδηλάτων, χερσαίων –θαλασσίων μεταφορών, ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων, εταιρείες εκδηλώσεων (γάμοι,βαφτίσια) και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες. Θα εξαιρεθούν τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες καθώς το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων, των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet θα λειτουργήσει ως τριπλή δικλείδα ασφαλείας

Το αρχικό σχέδιο 

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν αρχικά ένα άλλο σχέδιο ώστε να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για τους φορολογούμενους για να προχωρούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ως βασικό όπλο εξετάζονταν να μετρούν διπλά οι e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή. Πρακτικά αυτό θα σήμαινε πως μια απόδειξη των 100 ευρώ από ένα επαγγελματία της «ύποπτης» λίστας θα μετρούσε για 200 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχτιζαν πιο εύκολα το υποχρεωτικό 30%  και ταυτόχρονα θα «χτυπούσε» τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο σχέδιο είχε την αδυναμία πως μόλις ο φορολογούμενος συμπλήρωνε το υποχρεωτικό 30% θα έχανε κάθε ενδιαφέρον για περαιτέρω e-αποδείξεις. Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε τελικά να ενεργήσει ακόμη πιο δυναμικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025). Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να κερδίσει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να προχωρήσει και σε περισσότερες φοροελαφρύνσεις.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News