Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 09:20
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Αποστολή e-mails σε 15.000 εταιρείες για τα POS

ΑΑΔΕ: Αποστολή e-mails σε 15.000 εταιρείες για τα POS

Ηλεκτρονικά μηνύματα σε 15.000 επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, και οι πάροχοι των οποίων έχουν αναβαθμίσει τα POS τους, απέστειλε η φορολογική διοίκηση καλώντας τες να προχωρήσουν στη διασύνδεσή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική προθεσμία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο «Τα μηνύματά μου».

 Καθημερινά θα αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Οπως σημειώνουν από την ΑΑΔΕ, το έργο της διασύνδεσης απαιτεί πολλά στάδια προεργασίας και συνεργασίας. Ηδη έχει υλοποιηθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ το σύνολο των νομοθετικών και διοικητικών δράσεων που απαιτούνταν προκειμένου να καταστεί εφικτή αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, τόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ όσο και στελέχη της αγοράς τερματικών μηχανημάτων και ταμειακών μηχανών συνεργάζονται καθημερινά προκειμένου να επιταχυνθεί η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών και των αντίστοιχων POS αλλά και η διασύνδεση μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν να αναβαθμίσουν τις εφαρμογές για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται τις επόμενες ημέρες τροπολογία που θα προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσες εταιρείες διάθεσης τερματικών POS και ταμειακών μηχανών δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην αναβάθμιση των λογισμικών τους, με στόχο την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή προστίμων που θα ξεκινούν από τις 200.000 ευρώ και στην περίπτωση μη συμμόρφωσης το πρόστιμο θα φθάνει στις 300.000 ευρώ. Επίσης εξετάζεται και η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, ακόμη και η αφαίρεση της άδειας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα σε συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Αυτό που επιδιώκουν η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFT/POS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Η υλοποίηση του νέου μέτρου αναμένεται να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια φορολογητέο εισόδημα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News