Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 16:02
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στη… φόρα τα κενά στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ακινήτων

Στη… φόρα τα κενά στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ακινήτων

Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το που φτάνει το… δίχτυ προστασίας που έχουν απλώσει πάνω από την ακίνητη περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την πλατφόρμα που τέθηκε την Παρασκευή σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Όσοι επί τόσα χρόνια δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το περιεχόμενο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους, τώρα μπορούν να διαπιστώσουν αν τίθεται ζήτημα υποασφάλισης της περιουσίας ή και μερικής κάλυψης έναντι των κινδύνων που ελλοχεύουν. Με την πληκτρολόγηση των κωδικών πρόσβασης του Taxis στην πλατφόρμα my property, αποκαλύπτεται άμεσα και κατανοητά όλη η πληροφορία:

  1. Ποια είναι τα συμβόλαια που έχει συνάψει ο κάθε φορολογούμενος
  2. Σε ποια ακίνητα αφορούν
  3. Ποιο είναι το ασφαλισμένο κεφάλαιο ανά διαμέρισμα ή ακίνητο
  4. Ποιες είναι οι καλύψεις που παρέχονται

Αναδρομικές διορθώσεις δεν γίνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Αν διαπιστώσετε ότι το ακίνητό σας δεν καλύπτεται πλήρως -δηλαδή και κατά του κινδύνου του σεισμού και κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς αλλά και της πλημμύρας- τότε δεν θα πάρετε την έκπτωση του 10% καθώς το σύστημα απορρίπτει το αίτημα αυτομάτως. Το ίδιο συμβαίνει αν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο για λιγότερα από 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τι έχει λοιπόν σημασία; Να αντιληφθούμε τις ελλείψεις στο συμβόλαιο και να επικοινωνήσουμε με τον ασφαλιστή μας προχωρώντας στις σχετικές διορθώσεις. Ακίνητα ασφαλίζονται κατά του σεισμού εφόσον έχουν χτιστεί μετά το 1960. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες διαπραγματεύονται και παλαιότερα έτη αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σεισμός στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη κάλυψη. Κατά του κινδύνου της πλημμύρας και της πυρκαγιάς, το κόστος ανά τετραγωνικό είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε ότι λείπει μια τέτοια κάλυψη καλό είναι να την προσθέσουμε καθώς το πρόσθετο κόστος μπορεί ακόμη και να καλύπτεται από την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ που σήμερα χάνουμε.

Ελλείψεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ακινήτων που έχουν στεγαστικό δάνειο δεν θα εντοπιστούν εύκολα καθώς οι τράπεζες φροντίζουν να είναι καλυμμένες οι εξασφαλίσεις που έχουν λάβει για τη χορήγηση των δανείων. Ελλείψεις θα παρατηρηθούν στα υπόλοιπα συμβόλαια το περιεχόμενο των οποίων ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του ιδιοκτήτη με την ασφαλιστική. Να σημειωθεί ότι το κόστος ασφάλισης υπολογίζεται σε περίπου 1,5 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ η έκπτωση που δίνει το κράτος αντιστοιχεί σε περίπου 10-15% του κόστους του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Αυτή τη στιγμή, για τα ανασφάλιστα ακίνητα το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι η ασφάλιση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε να διασφαλιστεί έκπτωση 7,5% από τον ΕΝΦΙΑ του 2025. 

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Τo τελικό χρονοδιάγραμμα για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα

Μόλις το 15,2% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο

Πώς θα δηλώσουμε το ασφαλισμένο ακίνητο για να κερδίσουμε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News