Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 09:05
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 1.047 φοροαπαλλαγές – Κοστίζουν 13 δισ. ευρώ τον χρόνο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 1.047 φοροαπαλλαγές – Κοστίζουν 13 δισ. ευρώ τον χρόνο

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 1.047 φοροαπαλλαγές, που μειώνουν τους φόρους για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σχεδόν κατά 13 δισ. ευρώ τον χρόνο, έπειτα και από τη χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο αυτές οι φοροαπαλλαγές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους, καθώς η χώρα χρειάζεται έσοδα.

Οι 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Το υψηλότερο κόστος για το δημόσιο έχουν οι απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι απαλλαγές στην φορολογία  κεφαλαίου με κόστος 3,8 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τις φοροαπαλλαγές:

–          Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταγράφονται 200 απαλλαγές και εκπτώσεις με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.

–          Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Ισχύουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,3 δις. ευρώ από τις οποίες ωφελούνται 53.021 επιχειρήσεις.

–          Φορολογία κεφαλαίου. Ο συνολικός αριθμός των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ανέρχεται σε 129 και οι απώλειες για το δημόσιο στα 3,89 δις. ευρώ με ωφελούμενους 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατ. περιπτώσεις με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων κυρίως των επιχειρήσεων κοστίζουν 3,7 δισ. ευρώ.

–          ΦΠΑ. Υπάρχουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές και το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και τους καταναλωτές να διαμορφώνεται σε 821,934 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.

–          Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ισχύουν 44 φοροαπαλλαγές ύψους 1,17 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.

–          Τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Καταγράφονται 23 εκπτώσεις ύψους 121,69 εκατ. ευρώ.

–          Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανέρχεται σε 11,844 εκατ. ευρώ.

–          Τέλη χαρτοσήμου. Καταγράφονται 85 περιπτώσεις απαλλαγών και εκπτώσεων με κόστος 73,7 εκατ. ευρώ

–          Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις φθάνουν τα 421,9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας: Να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές – Η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News