Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 09:04
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: «Κλειδώνουν» οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ

ΑΑΔΕ: «Κλειδώνουν» οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ

 «Κλειδωμένοι» θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης. Από το 2025 και μετά, κλειδωμένοι θα είναι και οι κωδικοί για τα έσοδα και τις δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις, καθώς η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Πρακτικά, οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι, με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο myDATA.

Έτσι, τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με νέα απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

– Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών.

– Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία.

– Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις).

Παράλληλα, δίνεται νέα παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για την αντικατάσταση των παλαιών τύπου ταμειακών μηχανών με σύγχρονες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα POS και με την πλατφόρμα myData ενώ αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2024 η υποχρεωτική χρήση του QR code σε όλες τις αποδείξεις.

Διαβάστε επίσης: 

16 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής

Σε 5 άξονες τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην τσιμπίδα των νέων τεκμηρίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιοι εξαιρούνται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News