Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 09:56
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα

Eμβάσματα στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στη φορολογική δήλωση εισοδήματα, προβληματικές γονικές παροχές – δωρεές σε τέκνα με χρηματικά ποσά κατευθείαν «από το στρώμα» και αδήλωτα εισοδήματα εντόπισαν τα ελεγκτικά κέντρα στους ελέγχους που πραγματοποίησαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι γονικές παροχές – δωρεές είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ από γονείς προς παιδιά και το αντίστροφο, καθώς και από τους παππούδες. Οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν περιπτώσεις που τα χρήματα ή τμήμα της δωρεάς δεν προήλθαν μέσω τράπεζας, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενώ διαπιστώθηκε και η μη δήλωση των ποσών αυτών στη φορολογική δήλωση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 4.748 μεγάλων υποθέσεων, με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να επιβάλει φόρους και πρόστιμα 276 εκατ. ευρώ. Από τους ανωτέρω ελέγχους, το 73,2% ή 3.478 περιπτώσεις που ελέγχθηκαν είναι «φρέσκες», δηλαδή της τελευταίας πενταετίας ή τριετίας. Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται ότι πρόστιμα και ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να εισπραχθούν το πολύ σε βάθος πενταετίας. Για όσους ελέγχους διενεργήθηκαν και αφορούσαν υποθέσεις παλαιότερες, το Δημόσιο δεν κατάφερε να εισπράξει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ή εισέπραξε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή είναι η στόχευση των ελέγχων να αφορά την τελευταία πενταετία.

Συνολικά πάνω από 22.403 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη από τα νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ), με τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου με αδήλωτα εισοδήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Από τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 276,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 179,67 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους που έχουν επιβληθεί έπειτα από σχετικούς ελέγχους, ενώ 96,73 εκατ. ευρώ προέρχονται από βεβαιωθέντα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Βέβαια, πολλοί από τους ανωτέρω στους οποίους επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικά 276 εκατ. ευρώ προσφεύγουν αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία στα διοικητικά δικαστήρια. Από τους φορολογουμένους που προσέφυγαν από τις αρχές του έτους προκύπτει ότι 31,2% δικαιώθηκαν.

Οι ανωτέρω προσέφυγαν μη αποδεχόμενοι τις αποφάσεις των εφοριών αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται προσέφυγαν και στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτικό, πριν οι υποθέσεις φθάσουν στα δικαστήρια, να περάσουν πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα, 1.866 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 4.813 προσφυγές που παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ μέχρι τα τέλη Ιουλίου εξετάστηκαν οι 4.444. Από αυτές:

• 1.390 φορολογούμενοι δικαιώθηκαν.

• 2.782 προσφυγές απορρίφθηκαν.

• 21 φορολογούμενοι παραιτήθηκαν.

• 251 περιπτώσεις που εξέπνευσε η προθεσμία για την εξέτασή τους (τέσσερις μήνες από την υποβολή της προσφυγής).

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα των ελεγκτικών κέντρων, στο στόχαστρο βρίσκονται εμβάσματα, αδήλωτα εισοδήματα, ενώ αναζητούνται τα περιουσιακά στοιχεία όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν περιορίζεται μόνο σε όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, αλλά και σε πλούσιους που δηλώνουν λιγότερα στην εφορία.Ειδικότερα ελέγχουν:

1. Φορολογουμένους για τη διαπίστωση της συμμόρφωσής τους και τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.

2. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

• H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1.1.2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

• H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

• Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

• Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ σε τουλάχιστον ένα έτος, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

3. Υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News