Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 09:10
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις: Τι δείχνουν οι πρώτες εκκαθαρίσεις 

Φορολογικές Δηλώσεις: Τι δείχνουν οι πρώτες εκκαθαρίσεις 

Μέσα στο σαββατοκύριακο, μόλις άνοιξε η πλατφόρμα και χωρίς ακόμα να έχει δημοσιευθεί ο οδηγός της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση της ανανεωμένης φόρμας Ε1, σχεδόν 15.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί σπεύδουν να υποβάλλουν άμεσα τις φορολογικές δηλώσεις για το 2022, ώστε να εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή φόρου αλλά και την κατάθεση αιτήσεων με επικαιροποιημένα δεδομένα για τη διεκδίκηση  οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων του 2023, όπως τα οικογενειακά επιδόματα, το Κοινωνικό Τιμολόγιο αλλά και τα δάνεια για νέους. 

Όπως φαίνεται από τις πρώτες εκκαθαρίσεις ένας στους τέσσερις φορολογούμενους που έτρεξαν να πατήσουν το κουμπί για την υποβολή της δήλωσης πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το ύψος του μέσου φόρου κατά μέσο φτάνει τα 585 ευρώ. Στην αντίπερα όχθη, το 21,37% των φορολογουμένων έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή ύψους 402 ευρώ ο καθένας, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.

Αναλυτικά: 

  • το 55,5% ή ένας στους δύο έλαβε μηδενικό εκκαθαριστικό: κατά κύριο λόγο δηλαδή είχε χαμηλά αφορολόγητα εισοδήματα (πχ χαμηλόμισθοι και κατωτατοσυνταξιούχοι, άνεργοι επιδοτούμενοι ή μη, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημενου Εισοδήματος ή άλλων προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ) για τα οποία δεν παρακρατήθηκε και δεν αναλογεί ούτε 1 ευρώ φόρου εισοδήματος.
  • το 21,4% ή 1 στους 5 έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό:  αφορά μισθοσυντήρητους που το 2022 είχαν αποδοχές τουλάχιστον 800 ευρώ και άνω, για τους οποίους η τελική εκκαθάριση δείχνει ότι πρέπει να τους επιστραφούν φόροι που τους παρακρατήθηκαν πέρυσι. Κατά μέσο όρο ο καθένας εξ αυτών θα εισπράξει 400 ευρώ φόρο.   
  • το 23,1% πήρε χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο -«κατά κεφαλήν» 585 ευρώ ο καθένας.  

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία καταβολής του φόρου παραμένει πάλι η 31η Ιουλίου, ενώ μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 8 ισόποσες δόσεις μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2024. Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων, αν εκ των υστέρων οι φορολογούμενοι ανακαλύψουν πχ τι άλλαξε και πώς έπρεπε να συμπληρωθεί ο κωδικός 049 για τις δαπάνες των νοιοκυριών που μειώνουν φόρους ή σώζουν από πρόστιμα.

Σημειώνεται, ότι όπως πέρυσι έτσι φέτος οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς, ενώ δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις δαπάνες πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών και παροχής υπηρεσιών (υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ξυλουργοί, δικηγόροι κ.ά.) που εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Άνοιξε το taxisnet: Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Αρχίζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News